Societat

Més vent i més fred

Fortes ratxes provoquen accidents i talls en carreteres i serveis ferroviaris

Prop de 140 avisos per despreniments d'arbres i teules

Afectació sobretot a l'Empordà, la Catalunya central i el Pirineu

A l'onada de fred siberià, ara s'hi ha afegit un fort vent que va provocar ahir moltes incidències, tot i que sense que s'haguessin de lamentar danys personals. Els Bombers van rebre prop de 140 avisos, sobretot per arbres caiguts, despreniments de teules, pals d'electricitat i telefonia tombats i contenidors bolcats a la via pública.

No obstant, la incidència més destacada es va registrar a Berga, on es van desallotjar els 217 alumnes de l'institut Serra de Noet per l'esllavissada de peces metàl·liques del sostre d'un porxo que uneix els cinc mòduls prefabricats del centre. Professors i pares fa cinc anys que esperen la construcció d'un nou centre i ahir, davant la inseguretat de la construcció prefabricada, van optar per enviar els estudiants a casa. I és que a Berga es van superar cops de vent de 100 km/h. A Vacarisses (Vallès Occidental) també es va aixecar la teulada de l'escola bressol El Xic. Va ser al migdia, mentre els infants feien migdiada, però ningú va prendre-hi mal.

El rècord, però, se'l va emportar Portbou, amb alguna ratxa de 158 km/h, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). A l'Empordà també es van registrar cops de 85 quilòmetres per hora a la Bisbal d'Empordà, els 79 km/h de Roses i els 62,6 km/h de Castell d'Aro. A més del nord del país, també a la Catalunya central i el Pirineu van patir especialment aquestes ventades. També al sud de Catalunya, ja que al Perelló va rebre cops de 90 km/h, i Amposta i Mas de Barberans van arribar a 84 km/h i 83 km/h, respectivament.

La línia R3 entre Ripoll i Puigcerdà es va haver de suspendre per cops de vent de 120 quilòmetres a partir de les 11 del matí. A excepció d'aquest tram, que es va cobrir amb autocars, la resta de la línia va funcionar amb normalitat. El servei s'havia de restablir a les 15.00 hores, però no va ser efectiu fins a les 17.30 a causa d'arbres caiguts a la via. Per la seva banda, al Port de la Selva es van quedar sense benzinera perquè una ventada va tombar els assortidors. També un camió va bolcar per culpa del vent a la C-14, a Peramola (Alt Urgell), i Oliana, a la mateixa comarca, es va quedar sense subministrament elèctric durant tres hores per la caiguda d'un pal de cablejat elèctric.

També es van registrar talls de llum a la Segarra, el Solsonès, l'Empordà, el Vallès Oriental, la Garrotxa i el Ripollès, entre d'altres zones. Al vespre encara quedaven un miler d'abonats d'Endesa sense llum.

Entre d'altres incidències, les estacions d'esquí del Pirineu només van poder obrir a mitges i algunes, com Port del Comte, va tancar. Aquests cops de vent tampoc van ajudar a l'extinció de l'incendi forestal d'Àger (Noguera), tot i que a la tarda ja van donar per controlat el foc.

El vent no va aparcar el fred i les baixes temperatures es van repetir a tot el país. La Creu Roja ja ha atès més de 10.800 persones en aquest període i els albergs municipals segueixen plens a les nits.

LA XIFRA

158
quilòmetres per hora
és el cop de vent més fort registrat durant la jornada ahir a Portbou, a l'Empordà.

La ventada segueix i baixa el termòmetre

La temperatura baixarà lleugerament avui a Catalunya altra vegada, encara que els valors seran els normals d'un mes de febrer, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Tot i això, es mantenen avisos per onada de fred, vent i mal estat del mar. Les temperatures mínimes se situaran entre els 7 i 2 graus sota zero al Pirineu i Prepirineu, i entre els 4 i 1 sota zero a la Depressió Central i al prelitoral nord. A la resta, entre zero i els 5 graus positius. L'onada de fred es mantindrà encara uns dies i el vent seguirà bufant fort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.