Societat

Felicitats, Fanny

Un projecte de mentoria busca a Girona més persones disposades a acompanyar voluntàriament joves en situació de desavantatge social en el seu camí cap a la emancipació

S'acaba establint un vincle d'afecte molt gratificant per les dues parts que estimula actituds d'autoestima, de confiança i de superació de les dificultats

ui?

El projecte Referents Girona, inspirat en la llarga trajectòria de l'associació Punt de Referència de Barcelona


Q


Q


uè?

Dóna suport a l'emancipació de joves extutelats per l'administració que es troben sols i vulnerables


om?

A través d'una xarxa de mentors amb els quals poden confiar i dels quals poden rebre orientació per encarar la seva vida


C


Anna: “Nosaltres ja ens coneixíem abans d'entrar en el programa, jo havia estat professora seva a domicili.” Fanny: “Sí, per raons que prefereixo no explicar, no podia anar a l'institut, em feia una por impressionant, no era capaç de posar-hi els peus.” Anna: “Li van proporcionar una atenció educativa a casa i és així que ens vam començar a relacionar.” Fanny: “En finalitzar les classes li vaig preguntar: «No ens podem continuar veient?» No volia que s'acabés.” Anna: “Li vaig dir que cap problema, que m'agradaria, era clar que ella necessitava més temps.” Fanny: “Algú de fora que està per tu, que es preocupa de com et sents, que et valora, que es recorda del teu aniversari... no sabeu què és tenir això!” Anna: “Es va anar creant un lligam entre nosaltres a mesura que l'anava tractant i em feia càrrec del que havia passat; li vaig agafar una gran estima.” Fanny: “Em va fer la primera trucada del dia: «Moltes felicitats Fanny»... I volia dir: «Estic contenta perquè fas anys, perquè t'esforces i estàs progressant.» En realitat el que em feia tirar endavant era que li importés a algú, que ella estigués al meu costat.”

Hem reproduït un petit fragment de la conversa molt espontània i més emotiva del que sabríem transmetre entre la noia de 18 anys Estefania (Fanny) López i la professora Anna Sarquella, de 38, participants, juntament amb unes altres quatre parelles, de la primera edició del projecte de mentoria Referents Girona, que té com a objectiu posar en contacte joves extutelats per l'administració i en situació de vulnerabilitat social amb persones disposades a fer un acompanyament voluntari per ajudar-los a adquirir confiança, seguretat en ells mateixos i, finalment, el grau d'autonomia necessari per viure amb dignitat. Com s' intenta assolir aquesta encomiable fita? Respon Maria Àngels Guiolà, responsable i dinamitzadora del projecte, amb molts anys de treball en centres residencials d'acció educativa (CRAE): “Es tracta de foragitar el fantasma de la solitud i de la desemparança anímica que amenaça la majoria d'aquests joves en arribar a la majoria d'edat.”

L a mentoria hi pot jugar un gran paper, tal com es fa evident per la història de l'Anna i la Fanny, que ha anat vencent inseguretats i fòbies, està treballant esporàdicament i té previst matricular-se a l'escola d'adults de Palafrugell per obtenir, finalment, el graduat escolar que li permetrà continuar la seva formació i ajudar a altres persones amb problemes de la mateixa manera que l'han ajudat a ella. L'Anna també parla en positiu de la vivència: ha guanyat una amiga, ha pres consciència d'una realitat social molt dura i se sent gratificada davant els avenços de la seva protegida, que no es rendeix malgrat els cops que li ha donat la vida. Totes dues animen altres persones a convertir-se en parelles de suport, per encarar-se amb el món amb una mirada oberta i solidària. Guiolà hi afegeix una condició per actuar com a referent: haver complert 28 anys. Feina seva és seleccionar i posar en contacte candidats i joves i fer formació, seguiment i avaluació dels resultats.

Inspirat en la llarga trajectòria de l'associació Punt de Referència de Barcelona, Referents Girona va començar a finals del 2012 amb una primera captació de cinc parelles –l'experiència d'una de les quals es presentarà al Congrés del Tercer Sector Social– i l'ajuda de l'àrea d'innovació de la cooperativa Suara. La Fundació La Caixa ha apostat econòmicament per la continuació del projecte, amb el compromís d'ampliar-lo fins a vint parelles, que es posaran en funcionament en dos grups de deu; el primer ben aviat, al desembre, i el segon a la primavera del 2014, quan s'aconsegueixin els mentors que encara fan falta. (Per a més informació i contacte: Maria Àngels Guiolà, tel. 608 73 11 30)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia