Salut

PATRIMONI

El tresor més preuat

El Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols incorpora un espai dedicat a la història de la medicina i el concepte de salut

El muntatge, basat en molts recursos visuals, té la voluntat de ser pedagògic i amè

Vist amb els ulls d'ara, anar a cal metge fa cinquanta anys havia de ser una experiència tirant a traumàtica. Només cal donar un cop d'ull a les escenografies i els estris antics que, junt amb els avenços i la tecnologia actual més puntera, es mostren a les sales de Curar-se en salut, inaugurades ahir a l'Espai del Metge i de la Salut Rural del Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols.

Es tracta d'un muntatge amb vocació pedagògica, que combina textos explicatius amb molts recursos visuals: des d'un mirall que al principi del circuit ens situa, en tant que persones, en el centre del discurs, fins a recreacions d'una consulta d'un metge de mitjans segle passat, passant per exemplars de plantes remeieres o inquietants alicates i serres per extreure queixals i amputar extremitats, respectivament. “És una exposició que explica el tresor de la salut, plantejada com a patrimoni individual, com a part de la responsabilitat ciutadana davant la comunitat”, afirmen els seus promotors, que són el museu guixolenc i el Museu de la Medicina de Catalunya. El seu comissari és Alfons Zarzoso (conservador de l'esmentat museu d'abast nacional) i el disseny
ha estat obra de l'equip de Dani Freixes, Eulàlia González i
Vicenç Bou.

El muntatge s'ha estructurat en sis àmbits temàtics: el naixement, reflexions sobre la importància de tenir cura de la salut, els drets i deures dels ciutadans respecte d'aquesta qüestió –s'hi explica que ja es parla de la salut com a dret en els textos de la Revolució Francesa–, els professionals del ram, els orígens i transformació de la medicina i, finalment l'estat actual de la qüestió. En aquest darrer s'inclouen les recerques més recents, com la xarxa de desfibril·ladors del programa Territori cardioprotegit o la recerca en nanotecnologia.

La inauguració, que va aplegar molt de públic, la va presidir la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, a qui va acompanyar el conseller de Salut, Boi Ruiz.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia