Ciència

Els arbres perden sensibilitat davant l'escalfament global

Fa unes dècades la brotada s'anticipava quatre dies per cada grau que pujava la temperatura, però actualment només dos

L'acumulació de fred a l'hivern i les hores de sol també són reguladors

Un dels efectes més evidents de l'acció del canvi climàtic sobre les plantes és la progressiva anticipació de la brotada a causa de l'augment de les temperatures. Durant dècades, els científics l'han estudiat fins al punt de determinar-ne el ritme. Ara, però, acaben de descobrir que les plantes, en un procés d'autoregulació, estan perdent sensibilitat davant de l'escalfament global, de manera que el ritme d'anticipació de la primavera s'està alentint. Una nova demostració que la natura és sàvia.

La descoberta l'ha publicat Nature signada per un equip internacional en el qual ha participat Josep Peñuelas, director de la unitat d'Ecologia Global al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). “L'avançament de la primavera que havíem vist en treballs anteriors s'està frenant durant els darrers anys”, explicava ahir el també professor d'investigació del CSIC.

L'estudi ha constatat que entre el 1980 i el 1994 els boscos caducifolis van avançar l'aparició de les fulles verdes quatre dies per cada grau que havia pujat la temperatura, mentre que del 1999 al 2003 el ritme es va retardar fins als 2,3 dies per cada grau. “La investigació es va fer a partir d'observacions directes en més d'un miler de parcel·les de boscos de tot Europa, però serveixen a escala global”, indica Peñuelas. Van ser especialment útils les dades que un mestre de Cardedeu va registrar al Montseny des del 1950, però també es van fer servir dades dels Aiguamolls de l'Empordà i d'altres punts de Catalunya.

La investigació es va centrar en les set espècies més abundants al continent –bedoll, faig, roure, til·ler, freixe, vern i castanyer– i els seus resultats topen frontalment amb les teories que apuntaven que les plantes brotarien més i més aviat a mesura que augmentés l'escalfament del planeta.

L'equip de científics que han obtingut la primera evidència empírica a la natura d'aquesta resposta de les plantes al canvi climàtic apunta a dos possibles factors que provocarien aquest fenomen d'alentiment. “Aquesta menor sensibilitat al canvi climàtic probablement s'explica perquè durant l'hivern els arbres necessiten acumular un cert nombre de nits fredes per despertar de l'estat de dormició hivernal, però com que els hiverns són cada cop més suaus no es donen les condicions necessàries perquè això passi”, argumenta el director de la unitat d'Ecologia Global del CREAF.

El segon dels factors que estarien causant aquest alentiment del calendari fenològic seria que els arbres haurien “après” que si treuen els brots verds quan els dies encara són massa curts no tenen les condicions per prosperar: “Les plantes estan evitant que els brots surtin abans d'hora perquè detecten la falta de llum característica de l'hivern i, gràcies a això, protegeixen els primers brots dels danys de les gelades.”

Per Peñuelas, aquests resultats demostren la “gran capacitat de resistència i de respondre als canvis” que té la natura, i no descarta que en un futur el ritme segueixi baixant fins que l'augment de les temperatures no tingui un pes tan important en l'esclat primaveral. “Podria ser que arribéssim a un factor en què no incidís”, certifica. Tampoc descarta, però, que si els hiverns són cada cop més càlids, els arbres tinguin problemes per controlar el desenvolupament de les fulles.

1.245
parcel·les
de bosc de set espècies d'arbres diferents van ser objecte d'investigació ‘in situ' durant diverses dècades.
2
dies
s'avança la brotada dels arbres per cada grau que puja la temperatura, segons els registres més actuals.
3
bilions
d'arbres conformen la massa forestal del planeta, segons un altra investigació publicada també a ‘Nature'.

Una mala notícia per a la salut del planeta

La menor sensibilitat dels arbres a l'escalfament progressiu del planeta preocupa els investigadors, perquè redueix el potencial dels boscos de segrestar més carboni. Així doncs, els experts hauran de reconsiderar els models existents sobre l'evolució prevista del canvi climàtic. “Hem estat massa optimistes i hem assumit que les plantes, en avançar la primavera, tindrien més activitat i agafarien més i més carboni, de manera que farien que hi hagués menys efecte hivernacle. Ara ens hem adonat que no treballaran tant temps, i això pot fer que el clima sigui cada cop més calent”, indica Josep Peñuelas des del CREAF.

Ara els investigadors volen utilitzar dades dels satèl·lits per fer un seguiment de la fenologia a nivell global i veure com repercuteix en la biomassa, ja que la salut del planeta, per l'efecte cascada, depèn de la salut dels arbres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia