Societat

El bar Boia de Cadaqués és reconegut com a patrimoni

El ple del Consell Comarcal aprova la classificació de l'establiment com a bé cultural d'interès local

Coincidint amb els 70 anys del local, un llibre recollirà la història i el paper del bar Boia

De “xiringuito” de peu de platja, a local de culte i mereixedor d'entrar a formar part del Catàleg del Patrimoni Cultural Català; aquest és el recorregut del bar Boia de Cadaqués. El ple del Consell Comarcal de l'Alt Empordà va aprovar ahir declarar l'establiment del Boia bé cultural d'interès local (BCIL). La tramitació d'aquesta catalogació s'havia iniciat i aprovat per unanimitat del consistori cadaquesenc el 2014 i, tractant-se d'un municipi de menys de 5.000 habitants, la competència per a la declaració definitiva requeia en el Consell Comarcal.

Pere Vehí, el propietari i artífex del bar Boia, s'alegrava ahir de la concreció d'aquesta llarga tramitació que reconeix el seu establiment en la categoria dels béns immobles. Vehí explica que la catalogació coincideix amb el 70è aniversari del bar, i per aquest motiu s'està ultimant la redacció d'un llibre, El Boia. Una història de Cadaqués, a càrrec del periodista gastronòmic Salvador Garcia.

El llibre recorre la història d'un bar que s'inaugura el 1946 amb Alejandro Kontos, fill dels bussejadors i pescadors de corall grecs que van arrelar a Cadaqués; la filla Kontos es casarà amb Manel Vehí, (que portava una fonda a Cadaqués), pare de l'actual Pere Vehí, que serà l'autèntic impulsor del bar Boia.

En l'actualitat, però, al Boia ja hi ha la quarta generació familiar amb Manel Vehí, el qual, després d'haver treballat uns anys a El Bulli, ha donat un nou impuls al Boia innovant amb la creativitat dels seus còctels, ja que és campió estatal de cocteleria.

“A París i al barri de Saint Germain hi ha bars mítics com Les Deux Magots i el Café de Flore, no és que un sigui millor que l'altre però són referents; en el mateix sentit, a Cadaqués hi ha molts locals, però el Boia és un referent”, resumeix Salvador Garcia. La previsió és que el llibre El Boia. Una història de Cadaqués es presenti públicament per Sant Joan, ja que segons Garcia es va inaugurar per Sant Joan, l'any 1946.

Dalí i tots els famosos de pas a Cadaqués

A banda d'una situació privilegiada a peu de platja i del protagonisme dels Vehí, la fama del Boia es deu en gran part al fet que les taules d'aquest local han acollit tertúlies de personalitats destacades: Salvador Dalí; Man Ray; Marcel Duchamp; Richard Hamilton; John Cage; Merce Cunningham; Antoni Pitxot; Joan Josep Tharrats; Ràfols Casamada; Francesc Català-Roca; escriptors com ara Gabriel García Márquez, J.V Foix i Josep Pla, i actors com ara Kirk Douglas i Yul Brynner s'han assegut al Boia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES