Medi ambient

municipal

medi ambient

Mataró s'avança

L'Ajuntament ha destinat 6.000 euros a treure pins morts de l'espai públic

Proposa fer una “custòdia” de gestió de boscos als propietaris

A Mataró, l'Ajuntament es va posar a treballar aquest estiu per frenar la plaga del Tomicus piniperda dins el terme municipal. Les actuacions les ha portat a terme el Servei d'Espais Públics, que depèn de la regidora de Via Pública, Equipaments i Espais Públics així com la Unitat de Gestió Agrícola i Forestal, que forma part de l'àrea d'Urbanisme. Fins ara han invertit 6.000 euros a fer-ne les tasques de neteja a través del contracte de manteniment d'espais naturals, per talar i eliminar els pins morts. Concretament, les actuacions s'han fet a la zona del Parc Forestal, de propietat municipal, on han tallat 26 arbres. Setanta-dos exemplars més s'han de retirar del bosc dels entorns de can Quirze i 37 més, de la finca del Bon Recés, on hi ha els horts urbans. Al parc de Roques Albes, al costat de la Via Europa, també han eliminat dos pins afectats per aquest escarabat demolidor.

Amb aquestes accions han retirat del bosc els exemplars secs i la fusta morta, però n'hi ha més que s'han detectat a les mateixes zones on acabaran d'actuar quan tinguin els recursos necessaris. És el cas de l'afectació al Parc Forestal, integrat dins el Parc del Montnegre-Corredor i que és la superfície forestal que dóna consistència als tres terços de Mataró: l'espai agrícola, l'espai urbà i l'espai forestal. L'Ajuntament té previst avançar la gestió forestal del 2017 acollint-se als ajuts anunciats per la Generalitat per frenar el Tomicus com a municipi membre de l'associació de propietaris forestals.

A través del vol de geolocalització que es va fer aquest setembre a Mataró van detectar fins a vuit focus on hi podria haver Tomicus. Només el del Parc Forestal és terreny municipal, ja que la resta se situen en finques privades. La regidora d'Urbanisme i Via Pública, Núria Calpe, (CDC) manté que s'ha contactat amb els propietaris perquè s'adhereixin a l'Associació de Propietaris Forestals del Montnegre-Corredor que serà, juntament amb la de la Serralada Litoral, les que gestionaran les subvencions a partir de les sol·licituds presentades pels privats i els municipis. La regidora reconeix la dificultat que els petits propietaris, uns quaranta en total, vulguin fer-ho. Per això, l'Ajuntament, segons explica la seva regidora, s'ha proposat fer una mena de conveni “custòdia” per mirar de gestionar els seus boscos. “Molts no en treuen un rendiment i veuen que no els surt a compte, però si el que volem són espais nets i ben gestionats, nosaltres, com a associats, ens oferim a fer-ho”, explica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona