Medi ambient

Medi ambient

Tordera es compromet amb la gestió sostenible del delta

El ple aprova l'adhesió a la taula de treball promoguda per Blanes per fer un pla integral de recuperació de l'espai natural

La proposta del ministeri d'extreure sorra per regenerar la platja de s'Abanell fa saltar l'alarma

Tordera és el primer dels tres municipis maresmencs que limiten amb la Tordera que s'ha compromès de manera oficial amb el futur de l'espai natural del delta. En l'últim ple, tots els grups van donar suport a la moció promoguda per ICV-EUiA i Batega de Blanes que també es va aprovar per unanimitat per a la creació d'una taula de treball sobre el delta de la Tordera. L'espai de trobada, on són convidats també els ajuntaments de Malgrat i Palafolls, les associacions d'hostaleria, les entitats mediambientals, Costes de l'Estat i l'ACA, es va aprovar inicialment al municipi de la Selva el 2013 però mai es va arribar a posar en marxa. La moció va ser defensada a Tordera pel PDeCAT, al govern, i pel principal grup de l'oposició, ERC.

El text incideix en la necessitat de redactar un estudi objectiu i contrastat sobre l'estat actual de la zona humida que arrossega unes mancances evidents i que durant anys ha estat oblidat per les administracions. Es demana “un pla integral de recuperació del delta de la Tordera i la platja de s'Abanell que consideri les mesures necessàries per retornar l'equilibri al delta i la platja, així com que coordini les figures de planejament i protecció conjunt”.

La reactivació del debat sobre el futur de la desembocadura de la Tordera arriba arran dels continus episodis de temporals que s'enduen la sorra de la platja de s'Abanell. L'Ajuntament de Blanes va demanar solucions al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i aquest va respondre amb la proposta de regeneració de la platja amb sorra provinent tant del riu Tordera com del fons marí de davant d'Arenys de Mar. Aquesta opció, però, no és vàlida de moment perquè l'ACA manté una moratòria sobre la prohibició d'extreure àrids del delta del riu.

El regidor d'Acció Social i Promoció Econòmica, Àngel Pous (PDeCAT), explica que la degradació del delta ve de molt lluny “perquè ha estat sotmès a diferents accions greus que han afectat el seu equilibri, com els abocaments i la sobreocupació”. Pous entén que la problemàtica “és molt viva” i que demana la implicació de tots els actors “per trobar una solució real”. “Parlem d'una àrea de més de 300 hectàrees que, tot i els problemes, es manté com una reserva natural sobretot per les aus d'una importància clau”, recorda, i hi afegeix que la Diputació de Girona va proposar la inclusió del delta de la Tordera i el seu curs fluvial baix en les figures de protecció PEIN. El regidor destaca que la correcta preservació de la Tordera “també suposa una garantia per les platges de l'Alt Maresme i Blanes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona