Medi ambient

medi ambient

Sant Adrià vol més protecció per al riu Besòs

L'Ajuntament sol·licitarà la declaració de zona humida per a la desembocadura

L'Ajuntament de Sant Adrià ha acordat fer un pas endavant en la protecció de la desembocadura del riu Besòs i té previst demanar al departament de Medi Ambient de la Generalitat que aquest espai natural sigui catalogat com a zona humida. La petició, formulada pel grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) en forma de moció en el darrer ple, va rebre el suport de tots els grups amb representació a l'Ajuntament. D'aquesta manera, segons els impulsors de la moció, es vol garantir la protecció del sistema ecològic d'un espai que consideren en perill pel trànsit de vianants i pel lliure accés que tenen els gossos.

En aquest espai, la Diputació de Barcelona ha fet intervencions per garantir la recuperació de la fauna amb la plantació d'espècies vegetals, com ara el canyís, que fan de pantalla visual i permeten que les aus que hi arriben puguin menjar i descansar. El canyís estarà a punt aquesta primavera.

Si la petició prospera, la desembocadura del Besòs es podria afegir a les 2.977 zones humides existents actualment a Catalunya, que estan localitzades sobretot en estanys. Es tracta d'ecosistemes diversos i rics biològicament, però, alhora, particularment fràgils i vulnerables. L'inventari de la Generalitat en detalla la localització, l'extensió i les característiques i les particularitats per fomentar-ne una gestió adequada.

Papallones que certifiquen la biodiversitat

Dintre i fora de l'aigua, al tram final del Besòs cada cop hi ha més vida. Prova d'això és el darrer estudi encarregat pel Consorci del Besòs, que ha detectat prop de 3.800 papallones de 47 espècies diferents a la zona. La recerca ha estat emmarcada al Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS) i es va fer entre el maig i el setembre de l'any passat. El monitoratge va detectar més diversitat d'espècies de papallones de les que a priori es podria suposar en una zona d'alta pressió urbana com és la del Besòs, fet que demostra la potencialitat de les zones humides, que juguen un paper important de recuperació dels sistemes fluvials i la conservació de la fauna, segons l'estudi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia