Medi ambient

Medi ambient

control de plagues

La neteja pel ‘Tomicus’ s’atura a l’estiu i temen per la fusta

Es distribuiran en funció del nou estudi cartogràfic en què es limiten els boscos més decaiguts

La neteja amb maquinària a dins del bosc per treure els arbres morts pel Tomicus s’ha aturat coincidint amb l’estiu quan més perill hi ha de treballar-hi i requereix de permisos especials. No serà fins al setembre que es reprendrà l’activitat per continuar aclarint les pinedes coincidint que és el moment en què l’insecte es torna a propagar per les capçades dels arbres.

Ara la feina és una altra: donar sortida a les tones de fusta que s’han tret del bosc. Es calcula que quan s’arribin a netejar les 853 hectàrees que estan afectades pel Tomicus això suposarà un volum de 64.000 tones de fusta que s’ha de triturar per fer-ne estelles. “El mercat està col·lapsat i no tenim tanta demanada de biomassa”, expliquen els propietaris. El col·lapse s’ha agreujat amb l’aturada d’una planta de biomassa a França on es derivava molta de la fusta provinent de Catalunya.

Des de les Associacions de Defensa Forestal també adverteixen que hi ha algunes finques on s’està acumulant massa fusta amb el perill que això pot suposar amb vista a la temporada de més risc d’incendis.

Serà després de l’estiu quan les associacions forestals sabran les aportacions que tant la Generalitat com la Diputació faran per continuar lluitant contra aquesta plaga. El cap de la secció de Boscos de la Generalitat, Eloi Beulas, anunciava dijous en una jornada tècnica a Mataró que es duplicarà l’aportació i que aquesta es distribuirà en funció dels resultats del nou estudi que s’ha fet dels boscos del Maresme, que delimita els boscos més decaiguts.

L’informe que la Diputació ha encarregat a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya compara imatges procedents del satèl·lit Sentinel-2 preses durant un any, entre l’estiu del 2015 i el del 2016. Les imatges identifiquen la superfície amb diversos graus de decaïment i indica que s’agreujarà si les condicions meteorològiques d’aquest any són similars a les d’anys anteriors, especialment pel que fa a l’escassetat de pluges. La situació és més crítica als boscos del sud de la comarca, on l’estrès hídric és més pronunciat. La Diputació està valorant la possibilitat de portar a terme un altre seguiment de la massa boscosa del Maresme aquest 2017, que es completaria amb treball de camp per a la seva validació.

LA XIFRA

64.000
són les tones de fusta que es preveu extreure de les 853 hectàrees on cal actuar amb urgència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona