Infraestructures i serveis

medi ambient

dessalinitzadores

Augmenta la dessalinització al sistema Ter-Llobregat

Les plantes de la Tordera i del Llobregat podrien treballar al 100% a finals de febrer si continua la sequera

Les plantes dessalinitzadores del sistema Ter-Llobregat, que en situació de normalitat funcionen al mínim, produeixen actualment fins al 85% de nova aigua. Concretament, la planta del Llobregat, que habitualment funciona al 10%, està funcionant al 85%, mentre que la de la Tordera, que en èpoques de normalitat produeix entre el 20 i el 25%, ara funciona al 75%. En cas que es mantingui la falta de pluges i el descens de reserves dels embassaments, les dessalinitzadores podrien funcionar fins al 100% a finals del mes de febrer. Aquestes són algunes de les mesures que ahir es van explicar en la comissió de desembassament extraordinària del sistema Ter-Llobregat, en què es va analitzar la situació actual dels recursos hídrics i les previsions, així com l’activació progressiva de diverses mesures per alentir el descens de les reserves embassades.

Constatat que els embassaments del sistema Ter-Llobregat estan al voltant del 45% de la seva capacitat, amb uns 275 hm³, un volum inferior al de fa un any i amb una tendència encara més decreixent, altres mesures aprovades i que es duen a terme són l’augment progressiu de l’extracció d’aigua dels pous al delta del Llobregat i també al tram final del Besòs. Amb aquesta acció i la de les dessalinitzadores, es calcula que els recursos alternatius aporten actualment el 38% del total de la demanda de la xarxa Ter-Llobregat, amb el consegüent estalvi de reserves embassades. A més, si s’hi afegeix l’aigua regenerada –fruit de l’acord de dilluns passat entre l’ACA i l’AMB per activar el sistema terciari de la depuradora del Llobregat–, es calcula que prop del 60% de la demanda de la xarxa Ter-Llobregat provindrà d’aquestes solucions, en lloc de consumir reserves embassades.

Pel que fa al cabal, es preveu que mentre es mantingui l’escenari de sequera, el cabal desembassat en concepte de cabal de manteniment estarà vinculat al cabal natural que entri a Sau; és a dir, es deixarà anar tanta aigua com n’entri. A banda, el que calgui desembassar per a usos com per exemple el reg s’alliberarà amb càrrec a les reserves embassades.

LA XIFRA

38%
de la demanda
del sistema Ter-Llobregat és abastida ara per sistemes alternatius, com ara dessalinitzadores i pous.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia