Administracions

Colau esbossa una nova reforma per a Vallcarca

El projecte guanyador del concurs d’idees de l’Ajuntament de Barcelona planteja una ordenació de la zona respectant els seus trets distintius

No hi haurà més enderrocs i tota l’edificabilitat es concentrarà en dos grans eixos

L’Ajuntament de Barcelona ha decidit posar el comptador a zero en la reforma del nucli antic de Vallcarca, una operació urbanística que fa dècades que està embarrancada i que ha condemnat la zona a un estat de degradació que s’il·lustra amb la imatge d’una successió de solars buits. Per treure-la d’aquest punt mort, el govern d’Ada Colau va convocar un concurs d’idees sobre com revitalitzar l’espai, que ja té un guanyador. Ahir es va donar a conèixer. Es tracta d’un projecte d’un equip d’arquitectes encapçalat per Carles Enrich i que, per dir-ho ras i curt, planteja una intervenció radicalment diferent a la ideada el 2002. En lloc de l’àrea essencialment residencial que es volia alçar a partir d’una transformació no precisament suau de la trama de la zona, ara es planteja una ordenació que s’ajusti més, i per tant respecti, les característiques urbanístiques d’aquesta àrea de Vallcarca, fins al punt de no preveure més enderrocs. Una decisió, aquesta última, que per a una part del teixit veïnal del barri té gust a victòria, ja que, en els últims anys, les protestes per cada casa o taller que anava a terra, han estat contínues.

Per l’executiu municipal aquest reenfocament del projecte també té un valor polític estratègic, ja l’emmarca en el model d’urbanisme social que predica. “El que farem aquí serà una mostra de la Barcelona que volem fer”, resumia ahir el regidor de Gràcia, Eloi Badia, durant la presentació del disseny en un acte on també va ser la cinquena tinenta d’alcalde, Janet Sanz. A partir d’aquesta premissa, ara s’obrirà l’enèsim procés participatiu amb els veïns afectats per començar a donar forma al que ara és poc més que un esbós sobre plànol. La voluntat és que, amb vista a finals d’any, aquesta discussió es pugui plasmar en un document de modificació del pla general (PGM) vigent des del 2002. Tot plegat, però, voldrà el seu temps, ja que els càlculs de l’Ajuntament són que tota la tramitació, i posterior aprovació del nou planejament s’allargui ben bé un any. És a dir, fins al 2019, quan toquen noves eleccions locals. Vallcarca, doncs, haurà d’acumular més paciència abans de veure una màquina treballant sobre el terreny.

‘Arrels’ al territori

La proposta que ara servirà de base per aquesta discussió s’ha batejat com a Arrels, i ha estat la guanyadora d’un concurs on s’han presentat fins a 23 treballs. El d’Enrich i els seus col·laboradors ha rebut una puntuació de 95 sobre 100. L’àmbit d’actuació que delimita és una pastilla de 15.443 m² enclotada entre els números 86-132 de l’avinguda Vallcarca i el carrer Gustavo de Bécquer, per una banda, i pel carrer Farigola i el popular Viaducte, per l’altra. No preveu modificar l’edificabilitat aprovada en la modificació del PGM de 2002 –uns 15.000 m² de sostre repartits, si fa o no fa, a parts iguals entre habitatge protegit i de renda lliure–, però la gran novetat és que aquesta es distribuirà únicament al llarg de l’avinguda Vallcarca i el carrer de Gustavo Bécquer. Això permetrà crear una espai de 6.000 m² al centre de l’àmbit, on abundaran les zones verdes, d’estada o esbarjo amb els pendents escarpats que caracteritzen el barri, tot i que no seran superiors al 4%. Igualment també es vol fer una horta de 2.570 m² per a usos comunitaris, a més d’un indret per fer intercanvi de productes de proximitat o locals per a tallers.

El projecte també té una important petja ecològica que ha estat molt valorada pel jurat. D’aquesta manera, s’instal·larà una pèrgola amb 33 plaques fotovoltaiques o una caldera de biomassa. La interrelació amb l’entorn de Vallcarca és una idea en què els autors de l’esbós insisteixen. És per això que recorden que aquesta part de Barcelona està formada per rieres i, per això, han previst la instal·lació d’un conjunt de canalitzacions per aprofitar l’aigua de pluja per a rec. També hi haurà basses perquè els veïns s’hi banyin i a les cobertes dels pisos s’hi col·locaran punts per aprofitar l’aigua de pluja per a usos domèstics.

LES FRASES

Volem deixar enrere la imatge actual de Vallcarca d’un barri ple de solars buits
Janet Sanz
Tinenta d’alcalde d’Ecologia Urbanisme i mobilitat
La proposta respecta i dona continuïtat a l’actual trama de Vallcarca
Carles Enrich
arquitecte autor del projecte guanyador del concurs d’idees
Aquest projecte és l’èxit d’uns veïns que van aturar un model caduc que volia fer un barri dormitori
Eloi Badia
regidor de gràcia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pendents de l’arbre ‘malalt’ de la Devesa

L’Ajuntament de Girona espera l’anàlisi del plataner caigut al maig per actuar al parc amb un sistema més rigorós

girona
 

Hi ha alternatives al ramal de la MAT a Riudarenes

riudarenes
 

L’Agility Girona no marxa encara de la Devesa

girona
 

Bicicletes adaptades per fer la via verda des d’Olot fins a Girona

Olot
 

El nou pàrquing de Castell ja s’ha posat a concurs

palamós
 

La policia de la Bisbal reclama millores i anuncia que farà mobilitzacions

LA BISBAL D’EMPORDÀ
 
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Dimarts més estable

Barcelona
 
el temps
SERVEI METEOROLÒGIC DE CATALUNYA

Ruixats menys extensos aquesta tarda

 

La Generalitat tanca la tramitació del ramal de la MAT a Riudarenes amb un informe desfavorable