manifestació antiterrorista
Rajoy: “Vam ser on havíem de ser, n’estem orgullosos”
El president espanyol defensa la seva presència i la del rei a la manifestació i diu que no escolta “les ofenses”
Insisteix a Puigdemont que renunciï al procés i el president català s’hi referma
El PP no va deixar lloc per al qüestionament de la decisió que va prendre. Ahir Mariano Rajoy va defensar rotundament l’encert d’assistir a la manifestació de Barcelona contra el terrorisme gihadista, al costat del rei. En l’acte d’inici del curs polític del partit a Pontevedra, el president del govern espanyol es va reafirmar, després de la sorollosa xiulada amb què nombrosos manifestants van rebre’l i acomiadar-lo a ell i al monarca: “Les ofenses no les escoltem.” “Vam ser on havíem de ser. Estem orgullosos d’haver-hi estat i que també hi fos el cap d’estat”, va argumentar. Després de l’entrevista publicada al Financial Times, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va insistir en la necessitat de reprendre el full de ruta i la normalitat institucional un cop passats els atemptats. En una entrevista a El Nacional, Puigdemont ja va avançar que plantejarà a Rajoy una “transició curta” si l’1-O guanya el sí a la independència.
La manifestació de dissabte tanca l’intent de preservar una suposada unitat institucional entre els dos governs després dels atemptats tot i les tensions constants generades pel procés i el rebuig de Madrid al referèndum. Mentre Rajoy insistia a Puigdemont que renunciï “als seus plans de ruptura, de divisió i de radicalitat”, el president català al·lega que el retorn a la normalitat és necessari perquè no s’imposi la voluntat dels terroristes. L’executiu no variarà ni un mil·límetre els seus plans. JxSí i la CUP preveuen presentar aquesta setmana el contingut de la llei de transitorietat jurídica amb un acte al Parlament. Els grups independentistes mantenen el desacord sobre quan s’hauria d’aprovar la norma. ERC i la CUP al·leguen que hauria de ser abans de l’1-O, però el PDeCAT pressiona perquè sigui després del referèndum. En qualsevol cas, el contingut es farà públic els propers dies.
Rajoy va insistir que la unitat és imprescindible per fer front al terrorisme. “Ningú no ha aconseguit vèncer el terrorisme sol, desunit”, hi va afegir, convençut que el “més gran favor” que es pot fer als terroristes són les “fissures”. “Les víctimes es mereixen la nostra unitat i els terroristes ens volen desunits”, va rematar.
Segons Puigdemont, poc després de l’atemptat a la Rambla va parlar per telèfon amb Rajoy, tot i que el president espanyol no va comparèixer a Barcelona fins a set hores després. El president de la Generalitat va confessar que van comunicar-se mentre Puigdemont viatjava d’urgència cap a Barcelona. Va ser el president espanyol qui li va trucar. “La comunicació ha estat directa i fluïda”, va insistir Puigdemont, que poc després de la manifestació de dissabte va demanar que no es magnifiqués la xiulada al cap d’estat i a Rajoy.
El president de la Generalitat també es va referir a la hipotètica ocultació de dades clau sobre l’imam de Ripoll de la policia espanyola. El Sindicat Unificat de Policia va assegurar, de fet, que haurien enviat als Mossos d’Esquadra la fitxa de l’imam si l’haguessin sol·licitada, tot i que neguen haver ocultat cap informació a la policia catalana. Puigdemont va dir que hauran de mirar exactament què ha passat així com si hi ha hagut una “bona praxi”. No saben, però, si “hi havia exactament informació que el vinculés amb activitats terroristes”.
El desembarcament de líders polítics espanyols a Barcelona per la manifestació va propiciar alguns contactes. El vicepresident del govern, Oriol Junqueras, es va reunir amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, i de Catalunya en Comú, Xavier Domènech. Segons va revelar El Confidencial, dissabte van sopar junts a casa del productor Jaume Roures.
LES FRASES
Pakistanesos i gitanos, contra el terrorisme
s.mDesenes de representants de les comunitats pakistanesa i gitana de Badalona es van manifestar ahir a la tarda a favor de la pau i la convivència, fent un recorregut a peu entre la plaça Camarón de la Isla, al barri badaloní de Sant Roc, i la Rambla de Barcelona. També s’hi van afegir alguns membres de la comunitat marroquina. Tots aquests pertanyen a l’associació de veïns intercultural de Badalona, una entitat gestada a la ciutat com a punt de trobada de les diferents cultures. Amb la seva presència als carrers de Badalona i de Barcelona, durant les prop de tres hores que es va allargar el recorregut van voler expressar el seu rebuig a la violència i presentar-se a la societat com un exemple de bona convivència. Un cop més, la comunitat musulmana va voler deixar ben clar que l’islam fuig de la violència.
La marxa d’ahir va transcorre sense incidents remarcables. Els participants van estar acompanyats per la Guàrdia Urbana i pels Mossos d’Esquadra i no van tallar cap carrer, atès que van desfilar per un sol carril de circulació de les vies per les quals van passar.