Administracions

ANTONI VILLAS

PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL DE LES GARRIGUES

“Estem lluitant per conservar els pobles, no podem perdre els ajuts”

A partir del 2020 i si no s’hi posa remei, els municipis garriguencs perdran la consideració i ajuts de zona desfavorida, perquè la Generalitat no ha enviat les dades correctament a la UE

El Consell Comarcal de les Garrigues i els sindicats agraris Unió de Pagesos i JARC reclamen a la UE que torni a considerar tots els municipis zona desfavorida, cosa que els permet rebre els ajuts dels Plans de Desenvolupament Rural. Per què ara la UE ha decidit que no ho són?
La UE no pren mai decisions a darrera hora. L’adopta el 2014 i comunica a l’Estat i la Generalitat que per ser zones desfavorides ho han de demostrar. I fer-ho poble a poble, perquè, imaginem quan arribi el canal Segarra-Garrigues: no serà el mateix regar que tenir sols reg de suport en relació a la productivitat. Per les circumstàncies que siguin, polítiques o no, el departament d’Agricultura no ho ha fet. Aleshores, la UE pren com a base les dades de tot Catalunya. I ens hem adonat que no són reals: hi ha pobles que ara han entrat com a zona desfavorida i d’aquí dos anys, que és quan s’implementa la nova normativa d’ajuts, en quedaran fora. I altres, que quan s’hagin estudiat poble a poble, entraran de nou en la qualificació de desfavorits. Reclamem que s’estudiï, i aleshores no sé si entraran 10 o 15 pobles dels 24 de les Garrigues, però sí els que tenen el dret a tenir aquests ajuts.
Exactament què vol dir que les dades presentades no són reals? Quins paràmetres es fan servir per elaborar-les?
La UE va donar un període de cinc anys a la Generalitat perquè agafés els índexs més positius i els més negatius per municipi. Ni per comarca ni per territori general, perquè si no, no seria real, per valorar la qualificació. Un dels paràmetres és l’atur, i a les Garrigues no n’hi ha. De fet, hi ha molta feina, però això no vol dir que siguis més ric. Evidencia que molts dels veïns són jubilats i gent dependent que viu d’ells. I pagesos, que són autònoms. Això ens fa mal. Quan fan una foto de país en lloc de municipi no s’adequa a la realitat: surten pobles de l’Alt Empordà declarats com a desfavorits. Tot i tenir una renda per càpita superior, tenen una població comarcal de 50.000 persones i la nostra, de 19.000 i, per tant, més aturats.
Els barems els fixa la UE?
No, són d’àmbit general. I ni que te’ls doni la UE, si no ho fas poble per poble, la foto no surt real. Els sindicats diuen que almenys la meitat dels pobles de les Garrigues, la Conca de Barberà, el Priorat i la Terra Alta, que també tenen aquest problema, han de ser considerats desfavorits. Els han fet fora a causa de la poca població i del poc atur. Atur? Si el que ens passa és que ens estem quedant sense gent! Precisament, el que ens cal són inversions perquè ens vingui gent! Si traiem aquests ajuts, a partir del 2020, encara ens marxarà més gent. Ser zona desfavorida no és un privilegi. Les Garrigues està lluitant molt per conservar els pobles, i ens mereixem aquests ajuts.
Quants diners es perdran si no es reverteix?
Un milió d’euros anual, que per a alguns lloc és poc, però a la comarca significa molt. Fer olives aquí és molt difícil, perquè no pots mecanitzar com a la plana. Els ajuts compensen les dificultats físiques i climàtiques de la nostra agricultura. Són els ajuts dels Plans de Desenvolupament Rural (PDR), que van destinats a innovació, nous projectes per a emprenedors i suposen una injecció de diners destacada a través de projectes com els Leader. L’únic que demanem és que ho facin com els hi demana la Unió Europea, poble a poble, i no per país. I si algun municipi garriguenc és prou ric, doncs que no li donin els ajuts. Ens hi trobem no sols en això, sinó en tot: els pobles petits no poden pagar un secretari o interventor, però per tenir ajuts i que el paguin, fan servir els barems del 2002. No podem anar amb normatives que tenien en compte el cost de la vida de fa 16 anys. Ens hem de posar les piles.
Ho han traslladat ja al departament d’Agricultura?
Ja hem perdut tres anys, però és important que en es dos que ens queden es faci la fleina. La setmana passada vam fer una primera reunió amb els sindicats agrícoles, i el Consell Comarcal ens vam comprometre a fer una reunió amb la resta de comarques més afectades i a més veïnes nostres. No es tracta de llançar culpes, però sí de dir que no s’han fet bé les coses i que som a temps d’arreglar-ho. Potser perdrem un any, però no volem perdre cinc anys seguits d’ajuts, el que duren aquests programes. La garrotada vindrà el 2020 i 2021, tot i que no ens ho han notificat oficialment, però almenys el 2022 tinguem-ho resolt. La nova consellera acaba d’arribar, anem a veure-la i, com a territori, volem ajudar, però que es faci.
Si no es reverteix, les Garrigues seria zona natural, amb menys ajuts?
Sí. Es perdrien ajuts per incorporació de joves a l’agricultura, a la innovació agroalimentària, productes artesanals i modernització de les explotacions. Si no tenim ajuts per incentivar-los, aquí el jovent no vindrà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona