Administracions

MARC PUIGTIÓ

ALCALDE DE SANT JULIÀ DE RAMIS

“El món local no ho pot assumir tot”

Considera que les funcions han canviat i que ara gestionen pocs recursos amb el màxim rendiment

Caldrà replantejar el programa electoral

Els organitza l’Ajuntament com a demanda veïnal

Trobada setmanal a Instagram
Setmanalment, Puigtió ha fet una trobada amb els veïns a Instagrama Live que durava una hora. Hi explicava l’actualitat política del municipi però també les últimes notícies. “Van tenir molt d’èxit, amb un seguiment de més de 300 persones”, explica. A més, els veïns tenien l’oportunitat de preguntar.

Remarca la importància de la comunicació durant la crisi.

Com heu viscut la crisi?
Com alcalde et trobes que de cop i volta has de tancar tots els equipaments, has de demanar els veïns que es confinin a casa … Des del primer moment vam intentar comunicar molt bé a través de les nostres xarxes als veïns; informacions sempre que provenien de canals oficials perquè en un primer moment va ser un caos informatiu. Hi havia molta saturació i això ens preocupava.
Quines mesures heu pres?
Cada dia posàvem en marxa una sèrie de mesures per estar al costat dels nostres veïns. En aquest sentit vull agrair la feina dels vigilants municipals, que m’han ajudat moltíssim, ja que bona part de les mesures són fruit de la seva feina. I han estat clau les mesures decretades al principi de caràcter assistencial . Era molt important detectar els casos més vulnerables. Així, cada setmana trucàvem a tots els avis per saber com estaven i si tenien algú que els podia fer xarxa: abastir-los de menjar, medicaments, ajuda…i vam detectar set avis que necessitaven ajuda. I els hem estat assistint en aquest aspecte. També vam fer trucades als més joves; ens preocupaven els adolescents que estaven confinats a casa i què necessitaven. Abans que Ensenyament ho anunciés, ja vam cedir ordinadors a aquelles famílies que no en tenien.
Com a veí com ho ha viscut?
Vaig pensar que ara em tocava viure això. Com a alcalde i màxim responsable calia estar al capdavant. Els que ocupem aquests llocs crec que hem de fer un pas endavant. Després de l’1 d’octubre, el Glòria i ara la Covid-19, els alcaldes d’aquesta època ens hem especialitzat a gestionar crisis. Ens agradaria gaudir com a alcaldes i poder invertir diners d’un ajuntament sanejat a realitzar projectes. Ara la figura d’un alcalde és totalment diferent: gestiones pocs recursos i has d’intentar treure el màxim rendiment dels recursos que tens.
Quines mesures de recuperació econòmica i d’emergència social heu activat?
Vam aprovar quatre paquets d’ajudes a autònoms, a famílies que han tingut casos d’ERTO, a entitats i clubs del poble… són accions que haurien de fer entitats supramunicipals, però com que veus que d’aquestes administracions superiors no acaben d’arribar els recursos per als teus veïns has de buscar fórmules per ajudar-los. Haurem de replantejar tot el programa electoral per ser més eficaços.
Fa un any de les municipals. Com canvien les coses
Sí, feia un any que vam guanyar les eleccions. I hem vist com famílies i veïns de classe mitjana deixen de cobrar per culpa d’un ERTO i tenen dificultats econòmiques. L’Ajuntament els podem ajudar, però tampoc tenim recursos il·limitats. I això és el més preocupant: casos de famílies de classe mitjana que no poden pagar. I hi haurem de ser, però el món local ho acaba assumint tot i és un dels grans problemes. Això ens fa patir.
Com prepareu els casals d’estiu i la represa de l’activitat cultural?
El que més em preocupa ara és tenir recursos per poder netejar de la manera que se’ns demana tots els equipaments. Els nostres veïns necessiten que els oferim espais per als nens. Com a ajuntament hem decidit que organitzàvem els casals d’estiu i els hem fet a un preu molt econòmic i subvencionats, seguint tots els protocols higiènics que ens demana la Generalitat. Tenim més de 60 preinscrits a Sant Julià i 47 a Medinyà, per tant, la demanda és alta. I estem al costat de la cultura. Teníem els concerts ViaVeu al juliol a l’aire lliure al Castellum Fractum i un grup de teatre assajant Les Vides del Castellum. Si en la fase 3, amb les mesures que ens marquin, s’obre la porta a poder fer aquests espectacles, els hem de fer.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona