Administracions

Patrimoni històric

El papers tornen a casa

Apareixen documents històrics de Tiana desclassificats que feia dècades que eren a l'arxiu municipal de Vilassar de Dalt

S'hi ha localitzat i retornat el llibre del pressupost municipal de l'any 1931

El pressupost de Tiana del 1931puja a 115.000 pessetes en un moment en què tenia 3.800 veïns

Tiana ha recuperat documents històrics municipals de l'any 1931 que feia dècades que estaven amagats entre la paperassa de l'arxiu municipal de Vilassar de Dalt. La troballa es va produir fa uns dies, enmig del procés de trasllat de l'arxiu municipal de Vilassar de Dalt, que abandona les golfes de la Casa de la Vila, i a principi de l'any vinent es podrà consultar a l'edifici de l'antiga biblioteca de Can Banús.

Un cop descoberts els papers, Enric Ortega, cap de Patrimoni, Promoció de la Vila i Turisme, es va posar en contacte amb els responsables municipals de Tiana per informar-los de la troballa i consultar-los per quina via els podien retornar. Els documents ja són a l'arxiu municipal de Tiana, d'on van sortir no se sap ben bé quan. Ortega explica que els papers van aparèixer durant el procés de catalogació del fons documental de l'arxiu municipal de Vilassar de Dalt. Es tracta d'un llibre que inclou el pressupost municipal de Tiana per a l'exercici 1931 amb tot un seguit de documentació que es va fer servir per a la preparació dels comptes i per justificar les despeses que hi figuraven, i també els butlletins de la província del 1930. Els papers permeten conèixer que les despeses municipals pressupostades per l'any 31 ascendien a prop de 115.000 pessetes per un municipi que en aquell moment tenia poc més de 3.800 habitants, amb uns límits que arribaven a tocar de mar perquè encara faltaven dos anys perquè es produís la segregació de Montgat.

Els papers estaven “desclassificats”, segons explica el responsable de Patrimoni de Vilassar de Dalt, que assegura que desconeix els motius que podrien explicar perquè documents propietat de l'Ajuntament de Tiana van acabar a Vilassar de Dalt. “De vegades les viles compartien secretari municipal”, apunta Ortega com a possible causa, tot i que també afegeix que en ocasions el trasllat dels documents a Barcelona per a la seva ratificació definitiva es feia entre diverses viles i això podria haver esta la causa que els documents s'acabessin quedant a l'Ajuntament de Vilassar de Dalt. Ell mateix aclareix que es tracta d'una “troballa puntual i poc habitual” i, tenint en compte l'antiguitat i el valor històric de la documentació, “val la pena que es conservi a Tiana”.

Josep Maria Toffoli, historiador local de Tiana, celebra que s'hagin pogut recuperar els documents. Coincideix amb Enric Ortega que serà difícil, si no impossible, esbrinar les causes per les quals es van traspaperar els documents. Hi afegeix que hi ha altres documents importants que s'han perdut, i en destaca el llibre d'actes municipal corresponent als any 1935 i 1936.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona