Administracions

Badalona consulta els comptes als veïns

Uns 180.000 veïns poden decidir mitjançant una votació on van a parar 500.000 euros del pressupost ordinari

El govern municipal augmenta en 4,5 milions els comptes, en els quals destaca la injecció en serveis socials

El govern de Badalona promou, des d'avui mateix i fins al 24 de gener, una consulta ciutadana que servirà per decidir com es distribueixen 500.000 euros del pressupost ordinari. 180.000 veïns, incloent els menors d'entre 16 i 18 anys, tenen dret de participar en la iniciativa, que comença amb una certa discreció, en espera d'avaluar quins resultats se n'obtenen.

I és que els votants ja es troben seleccionats els set ítems als quals es poden destinar els diners, que representen un 0,4% d'un pressupost ordinari que ascendeix a 156,5 milions d'euros: Oficina Local d'Energia; activitats culturals descentralitzades (biblioteques i centres cívics de tots els barris); campanyes de comunicació i conscienciació per tenir cura de l'espai públic; envelliment actiu amb programes de dinamització als casals de gent gran; contractació de llums de Nadal a les zones comercials; ajuts reintegrables per a microcrèdits i, finalment, creació de material per a la promoció de la ciutat

Per votar, només s'ha d'accedir al web municipal (Badalona.cat), on les set propostes s'han de valorar amb una puntuació que oscil·la entre un i cinc punts, depenent de la rellevància que se li vulgui atorgar. Per poder votar serà imprescindible estar empadronat a Badalona i acreditar-se amb el DNI. La votació es pot fer des d'un ordinador personal, des d'un telèfon mòbil o anant als centres cívics de la ciutat, dins l'horari d'atenció al públic. Els programes que la ciutadania consideri més interessants seran els que tindran més dotació pressupostària.

L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, va detallar que els projectes seleccionats “guarden relació amb els serveis bàsics que prestem a la ciutadania”, alhora que el govern municipal (Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EUiA) “ha tingut cura de triar projectes transversals que no facin enfrontar la ciutadania”. El tinent d'alcalde de Badalona Democràtica, Jose Téllez, va admetre que la quantitat que se sotmet a votació popular “és modesta”, però va insistir que la consulta “és una prova pilot”. “Té la mida justa perquè no sigui insignificant però tampoc no sigui arriscada”, va afegir-hi l'alcaldessa.

La regidora de Participació, Fàtima Taleb, va afegir-hi, a més, que el procés participatiu es completa amb sis audiències públiques, una per districte, les quals comencen aquesta tarda al centre cívic de la Salut. Els números que ara es traslladen a la ciutadania són la proposta que ha redactat el govern local. Un executiu que governa en minoria i que a partir d'ara haurà de buscar la complicitat d'una o més forces polítiques.

El pressupost ordinari que es vol aprovar en un ple extraordinari a mitjan febrer ascendeix a 156,5 milions d'euros, 4,5 milions més que el pressupost anterior. Representa un augment d'un 3%, que revertirà, sobretot, segons el govern municipal, en polítiques socials. Aquest apartat passa de disposar de cinc milions d'euros a 7,2 milions. Una alça d'un 40%, en paraules de l'executiu local, que l'anterior govern del PP ja posa en dubte. Aquesta injecció, segons l'alcaldessa, permetrà atendre millor les urgències socials, les necessitats de la infantesa (“cap nen que ho necessiti i compleixi els requisits es quedarà sense beca menjador”, va dir Sabater com a exemple) i el servei de teleassistència adreçat a la gent gran.

Socialització de llibres

Una altra partida destacada pels representants del govern, que a hores d'ara no ha facilitat ni el pressupost ordinari detallat ni el consolidat amb la suma de les empreses municipals, és la que beneficia el programa de socialització de llibres de text i material escolar, que dels 28.500 euros del 2015 es dispara fins als 230.000 euros. Actualment, només 21 dels 73 centres de primària i secundària que hi ha a la ciutat reben una subvenció municipal. La regidora d'Educació, Laia Sabater, va especificar que els centres presentaran ara les seves propostes i que el govern distribuirà els diners reservats d'acord amb el nombre de sol·licituds, però “respectant sempre la realitat de cada escola”.

D'altra banda, el nou govern municipal d'esquerres subratlla dos elements més del nou pressupost. D'una banda, els números posen l'accent en les polítiques de foment de l'ocupació. S'acreix un 206% la partida injectada en aquest capítol, donant lloc a la creació de 581 llocs de feina de caràcter temporal.

També s'opta, va afegir-hi l'alcaldessa, per impulsar processos participatius. Dels 6.900 euros de l'anterior pressupost es puja fins als 250.000 euros reservats amb aquesta finalitat.

L'oposició desconeix els números

Els representants del govern local van presentar ahir els comptes a la junta de portaveus (on són representades totes les forces polítiques). Per poder superar el filtre del ple, el pressupost ordinari requereix del suport mínim del PP o del PSC (són les úniques forces que garanteixen la majoria absoluta en el ple). Aquests dos partits són, així doncs, els que tenen la força, plegats, per tombar-los.

Ahir, els portaveus de les dues forces polítiques es van abstenir de valorar la proposta del govern, al·legant el mateix argument: desconeixement en profunditat dels números, ja que les partides no han estat detallades. El popular Juan Fernández va lamentar a més que un govern que “proposava revolucionar la participació només consulti sobre un 0,4% del pressupost”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona