Administracions

L'Ajuntament de Sant Feliu pagarà el Museu Thyssen

S'ultimen les converses amb la baronessa per tancar els acords sobre les obres que s'hi exposaran, es concreta que es farà finalment al monestir i es garanteix la inversió per fer-lo

L'equip de govern de Sant Feliu de Guíxols, de Tots per Sant Feliu, ERC i PSC, amb el seu alcalde al capdavant, Carles Motas, prem l'accelerador per fer finalment realitat el Museu Thyssen a la població i té intenció d'assumir si cal tot el cost del projecte, que puja a cinc milions d'euros. Ara mateix s'estan enllestint les negociacions amb la baronessa per definir les obres de pintura catalana –una des les millors col·leccions el món d'aquesta temàtica, que s'hi exposarà– així com l'avantprojecte. El calendari també es té molt clar: les obres han de començar el 2018. La proposta preveu tenir obert el museu vuit mesos i la resta es destinaran a preparar les exposicions.

Descartat el faraònic projecte de 15 milions d'euros a l'antiga fàbrica de Can Serra – a tocar el monestir–, el projecte es concentra ja definitivament a les plantes nobles del Palau de l'Abat, també situat a l'interior del Monestir Benedictí, però amb un pressupost de cinc milions d'euros. I tot això, segons el seu alcalde, Carles Motas, amb uns terminis molts definits i amb una data ja assenyalada: el pròxim 25 de juny es preveu fer la presentació dels acords amb la baronessa, en què quedaran fixats la llista de les obres de pintura catalana que s'exposaran al museu així com l'avantprojecte, que ja s'ha encarregat. A més, segons l'alcalde, es preveu també adequar els espais que volten l'entrada del monestir i per això, en el marc d'aquesta operació, desviar la carretera de Tossa amb la idea de guanyar espai.

Finançament

Un dels esculls ha estat sempre el finançament. Ara, amb l'aportació de tres milions d'euros provinents de l'herència dels germans Anlló, –que van morir sense deixar hereus–, Carles Motas vol que l'Ajuntament no només lideri el projecte, sinó que pren el compromís de buscar finançament i garantir-lo: “Amb els acords signats podrem buscar finançament i inversors, aquesta part és essencial i ho farem, però també cal que tothom tingui clar que si cal l'Ajuntament es farà càrrec de la inversió; és a dir: aportar els dos milions que ens farien falta ara mateix”, destaca Motas, que hi afegeix: “S'ha encarregat un avantprojecte per presentar el juny i, seguidament, es passarà a la redacció del projecte.” Amb un cost de cinc milions d'euros, amb la col·lecció de pintura catalana més important i el lligam i col·laboració amb el Thyssen de Madrid i el de Màlaga, es podrà bastir el que Motas defineix com un gran “triangle d'or”.

El punt de partida

Les exposicions que s'han fet a l'Espai Thyssen han estat una col·laboració entre l'Ajuntament i la baronessa. Ara això ha canviat, perquè la pròxima exposició temporal vindrà directament del Thyssen-Bornemisza de Madrid per, posteriorment, traslladar-se a Màlaga. La il·lusió pel llunyà Oest fa un recorregut pels artistes que el segle XIX es van endinsar en l'Oest salvatge dels Estats Units.

LA XIFRA

5
milions
és el cost del Museu Carmen Thyssen a Sant Feliu de Guíxols, deu milions menys que el projecte anterior.

LA DATA

25.06.16
es farà la presentació
de l'avantprojecte, que ja està encarregat i que s'està negociant amb la baronessa.
Les claus

El triangle d'or: Madrid, Màlaga i Sant Feliu de Guíxols

Joan trillas

L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols no vol deixar-se perdre l'oportunitat de garantir una part del gran llegat pictòric de la baronessa Thyssen a Sant Feliu, especialment la col·lecció de pintura catalana. Però, a més, vol que el museu sigui un equipament viu amb un 60% dedicat a l'exposició permanent i la resta, un 40%, format per exposicions temporals. “Serà una mostra viva perquè el visitant podrà contínuament venir i trobant-se un espai diferent amb la cessió d'obres entre museus”, destaca Motas, que hi afegeix que s'apostarà “també de manera molt clara per la qualitat de les exposicions permanents”. Precisament, Motas es va reunir fa poques setmanes amb l'alcalde de Màlaga, Francisco de la Torre, per intercanviar impressions i analitzar com s'ha fet el Museu Carmen Thyssen a la ciutat: “És impressionant com s'ha transformat l'entorn del museu”, destaca Motas. Però el més important és l'aposta clara i sense pal·liatius que es fa des de Sant Feliu per concretar el projecte. L'aportació dels Anllò és bàsica, així com el baix endeutament que té l'Ajuntament. Segons Carles Motas, es crearà un triangle de sinergies valuós entre el Thyssen de Madrid, el de Màlaga i el de Sant Feliu de Guíxols.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona