Medi ambient
Pla pilot per saber el nitrogen real que produeix cada granja de porcs
Ara es calcula amb coeficients estàndard, però és erroni pels canvis en la dieta i la millora genètica
El 2018 es vol aplicar a 5.000 explotacions
La conselleria d'Agricultura posa en marxa un pla pilot, en el qual participen 200 explotacions de porcí catalanes, per determinar exactament el nitrogen que produeix cada granja. El pla es desenvoluparà entre aquest febrer i l'octubre, i consisteix bàsicament en analítiques, que tindran també en compte els quilos de carn i el tipus de pinso consumit.
Actualment, el balanç de nitrogen de cada explotació es calcula en 7,25 quilos anuals per plaça de porc ocupada. Rossend Saltiveri, responsable nacional del porcí de la Unió de Pagesos, explica: “És una manera de calcular poc real i desfasada. Per exemple, en una mateixa plaça hi pot haver diversos animals en un any.” La directora general d'Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan, assegura: “El pla permetrà tenir un balanç real de cadascuna de les granges.” La iniciativa s'emmarca en l'estratègia integral de la conselleria de gestió de les dejeccions ramaderes, una prioritat de la conselleria: “És un tema de país, que fa temps que el sector reclamava. L'estratègia vol millorar les explotacions ramaderes, potenciar la fertilització orgànica, tenir un sistema de control viu i en què la traçabilitat sigui a l'abast d'un clic a l'ordinador”, diu Masjuan.
En els darrers anys, el canvi a una dieta amb menys proteïna i la millora genètica dels porcs han contribuït a rebaixar el nivell de nitrogen: “Diversos estudis apunten a una reducció de fins el 40%. Per això, veiem bé el pla pilot”, apunta Saltiveri. El mètode de càlcul que ara s'aplicarà és capdavanter al món i “recull els darrers avenços en alimentació del bestiar, gestió a la granja i sanitat animal”, segons Agricultura. Actualment, només està implantat a Dinamarca i als Països Baixos i permetrà “ajustar la fertilització a les necessitats del cultiu i optimitzar-la”.
LA FRASE
LA FRASE
Ultimant el decret de dejeccions
En paral·lel al pla pilot, que es presentarà amb més detall al sector el 22 de febrer amb la creació d'un comitè de seguiment, Agricultura estudia les al·legacions sobre el nou decret de dejeccions ramaderes.
El decret acumula anys de retard i ha de substituir l'actual, del 2009, i és reclamat pel sector i exigit per la UE. La conselleria manté el calendari de publicar-lo aquest primer semestre. Masjuan avança que “serà un decret viu, amb annexos que, quan convingui, podrà canviar la consellera”. Agricultura “tindrà en compte” la demanda d'Unió de Pagesos perquè la declaració de dejeccions no sigui una estimació prèvia, sinó en el tancament de l'any.