Medi ambient

medi ambient

El PP refusa que es faci una prova per aportar sediments al Delta

La portaveu popular en la comissió de Medi Ambient del Senat nega l'enfonsament deltaic i defensa l'elaboració de més estudis

ERC planteja derivar-los de manera controlada de Riba-roja a la desembocadura

El PP va fer servir ahir la seua majoria en la comissió de Medi Ambient i Canvi Climàtic del Senat per rebutjar una moció d'ERC que reclamava una prova pilot de transferència controlada de sediments des del pantà de Riba-roja d'Ebre fins a la desembocadura. Concretament, el senador Miquel Aubà proposava una partida pressupostària per executar aquest 2017 l'aportació dels sediments retinguts al fons del pantà al Delta, així com la redacció d'un pla de gestió integral dels sediments de la conca de l'Ebre. “Els estudis de la UPC i l'IRTA demostren que els sediments podrien frenar la subsidència que pateix el Delta. Es tracta d'una prova que té consens polític i social al territori”, va dir Aubà, que va aconseguir el suport del PSOE i Podem. De fet, ERC va acceptar una esmena de Podem que plantejava l'elaboració d'un estudi d'impacte ambiental de la transferència de sediments.

Però el PP, amb el suport de Coalició Canària, va desestimar la moció després d'intentar introduir-hi una esmena que no va ser acceptada pels republicans. “Abans de prendre mesures, cal continuar els estudis i conèixer les dades de la xarxa d'indicadors ambientals del Delta”, va manifestar la portaveu del PP, Asunción Sánchez. En aquest sentit, el PP sosté que el Delta no pateix subsidència, contràriament al que diuen els científics, i aposta per incorporar les recomanacions dels estudis tècnics en el tercer cicle de planificació hidrològica. I és que el pla hidrològic de la conca de l'Ebre, aprovat fa un any, no preveu cap actuació amb relació als sediments. “Cada any s'acumulen dos milions de tones de sediments a l'embassament de Riba-roja, és necessari obrir les comportes del fons del pantà”, va assenyalar Aubà. A més dels problemes que ocasiona al Delta la retenció de sediments, també els pantans perden capacitat d'emmagatzematge d'aigua.

Actualment, l'Ebre només arrossega fins a la desembocadura 100.000 tones de sediments anuals. “És una quantitat insignificant”, va dir Aubà. Esquerra portarà al Congrés la moció per intentar que s'aprove la iniciativa que promou la Campanya pels Sediments i que ja ha rebut el vistiplau de diversos ajuntaments ebrencs.

D'altra banda, el PP va aprofitar el debat de la moció d'Esquerra al Senat per tornar a plantejar la necessitat de consensuar “un pacte nacional de l'aigua”, una reivindicació dels regants. Un pacte que serà el pas previ a l'aprovació del Plan Hidrológico Nacional.

LA FRASE

Esquerra no defallirà en la defensa del riu, portarem la moció al Congrés
Miquel Aubà
SENADOR D'ERC

LA XIFRA

100.000
tones
de sediments arriben a la desembocadura, un 1% dels que ho feien abans de la construcció dels pantans.

350.000 euros per recuperar les platges

El Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient ha iniciat el pla litoral 2017 per recuperar les platges afectades pels temporals. Al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, el ministeri hi invertirà un total de 350.000 euros, ja que s'ha constatat pèrdua de sorra de platja als termes de Mont-roig del Camp, l'Ametlla de Mar i l'Ampolla, i a les platges del delta de l'Ebre. També hi ha hagut despreniments als penya-segats del terme municipal d'Alcanar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona