Medi ambient

Prova pionera de contenidors intel·ligents

Sant Fruitós, Balsareny i Rajadell podrien ser els primers municipis de la regió a implantar-los

Els veïns tindran una targeta personal per obrir el rebuig i l’orgànica

Sant Fruitós de Bages, Balsareny i Rajadell podrien ser els tres primers municipis de la Catalunya Central a implantar la recollida de residus amb contenidors intel·ligents, en una prova pilot que s’iniciaria l’any vinent i que hauria d’estar liderada pel Consorci de Residus del Bages, segons ha pogut saber aquest diari. El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ja va anunciar el mes passat aquest innovador sistema com una de les línies amb què treballa l’organisme –l’altra és el porta a porta– per canviar el sistema tradicional de recollida de deixalles, amb el qual no s’arriba als nivells de reciclatge que exigeix actualment Europa.

En concret, es tracta de contenidors que sempre estan tancats i que només s’obren a través d’aplicacions mòbils o amb targetes individualitzades, amb xip. Els recipients que es canviaran seran per a la fracció orgànica i per al rebuig; la resta –paper, vidre i plàstics– es mantindran. El contenidor d’orgànica es podrà obrir cada dia a una hora concreta, només si es té la targeta. El de rebuig, en canvi, s’obrirà només un dia a la setmana, també amb la targeta, en un horari que determinarà cada ajuntament.

El regidor de Medi Ambient de Sant Fruitós, Xavier Racero, explica que la idea és col·locar els nous contenidors als barris de la Rosaleda i Torroella de Baix. “El sistema permet tenir contenidors més eficients”, valora, i subratlla que la prova s’aplica exclusivament al rebuig i l’orgànica perquè són els que menys es reciclen: “Al rebuig, la gent hi tira de tot i fent que només es pugui llançar un cop a la setmana la tendència hauria de canviar”, assegura. El consistori santfruitosenc ja ha aprovat el pressupost per al 2018 amb una partida de 38.000 euros per a la implantació dels nous contenidors, que es podria dur a terme el primer trimestre de l’any.

Interès pel nou model

L’alcalde de Rajadell, Joan Costa, explica que l’elecció dels tres municipis s’ha fet “perquè som els que més hem insistit a canviar de model”. L’objectiu és, diu, rebaixar el rebuig a la mínima expressió: “Les famílies en generen poc. Però, quan veus els contenidors, sempre estan plens. Això vol dir que la gent no té consciència i no separa bé la brossa”. A més, indica que la taxa que es paga per cada tona de rebuig que arriba a l’abocador sense separar ha augmentat: “És per això que no destriar el rebuig surt car i fa molt mal a la butxaca”. El canvi és “urgent” també pel que fa a l’orgànica, perquè en aquest municipi tota la fracció s’aboca en un gran contenidor que es buida cada tres o quatre mesos. “Sovint tenim problemes de pudors i de mosques”, relata Costa.

Pel que fa a Balsareny, regidors del govern i de l’oposició han viatjat a la Mancomunitat de Sasieta (Guipúscoa) per veure com funciona la recollida intel·ligent. El model basc és el que, en principi, es podria seguir al Bages –hi ha diversos sistemes–. L’alcalde, Isidre Viu, assegura que “tenen uns índexs de reciclatge molt bèsties” i que, fins i tot, han personalitzat les targetes prenent com a base l’històric de cada usuari i segons el tipus de negoci.

L’empresa que impulsa els contenidors amb xip és catalana però va començar a vendre fa anys al País Basc perquè “aquí no ho va comprar ningú”, explica Viu. Ara, però, són molts els municipis catalans que s’han mostrat interessats a conèixer el funcionament, i els resultats de la recollida intel·ligent, que podria revertir les xifres i, el més important, els efecte que té sobre el medi ambient no reciclar.

Campanya informativa a Manresa

A Manresa, de moment, no es farà cap canvi de model. Ni porta a porta ni contenidors intel·ligents. L’Ajuntament aposta per una campanya informativa amb la qual espera revertir les xifres de reciclatge. En aquests moments, un 60% dels residus no se separen. La campanya està enfocada a l’orgànica –és la que genera més gasos d’efecte hivernacle– i consta d’anuncis protagonitzats per veïns que llancen un únic missatge: “Separa l’orgànica.” També té una part lúdica (amb jocs d’encistellar) i es complementarà amb educadors ambientals. Segons les dades que ha facilitat el consistori, la quantitat d’orgànica recollida el 2016 representa només un 8,06% respecte del total de residus. L’Ajuntament de Manresa fa 25 anys que fa campanyes d’aquest tipus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona