Medi ambient

ciència

recerca i investigació

Més d’1,6 milions d’euros per a l’ICRA

Són per finançar vuit projectes de recerca pioners en l’àmbit de l’aigua

L’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), amb seu al Parc Tecnològic de la UdG, ha obtingut fons per iniciar aquest any vuit nous projectes de recerca multidisciplinària en l’àmbit de l’aigua. El finançament, que ascendeix a un total d’1.622.509 euros, prové de dos projectes del programa Horitzó 2020 de la UE, dels quals el pressupost gestionat per l’ICRA és de 860.330 euros, i de sis projectes del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat, que sumen 762.179 euros.

Els projectes finançats tracten, entre altres temes, sobre com predir i minimitzar la formació d’NDMA, un subproducte de la desinfecció i un probable cancerigen humà que s’ha detectat en aigües potables i reciclades de tot el món, la presència del qual no ha estat regulada encara a l’Estat espanyol. És tracta d’un estudi pioner.

Un altre beneficiari dels fons és el projecte europeu Hydrousa, que té per objectiu proposar models innovadors de gestió de l’aigua a la regió mediterrània per tractar les aigües residuals, recuperar-ne els nutrients i fomentar el nexe aigua-energia-alimentació-ocupació. Amb la coordinació de la Universitat Nacional Tècnica d’Atenes, hi prenen part 27 socis, incloent-hi 3 ciutats de Grècia.

També es podrà desenvolupar el projecte europeu EdiCitNet per fomentar una xarxa de ciutats que apostin per una gestió de l’aigua, els nutrients i els residus mitjançant solucions basades en la naturalesa per a la producció d’aliments. Coordinat per la Universitat Tècnica de Berlín, hi participen 35 socis i 12 ciutats.

Els fons es destinaran també a l’estudi sobre la presència de microplàstics i microcontaminants (Plas_med) al medi aquàtic (especialment al delta de l’Ebre i al mar Menor) i els seus riscos mediambientals i per a la salut humana.

Els projectes Impact sobre l’impacte de la contaminació d’origen agrícola; Clean-tour sobre economia circular de reutilització d’aigua en ciutats turístiques; Spacestream sobre l’impacte del canvi climàtic en els sistemes fluvials i C-HydroChange sobre dinàmica del carboni en llacs i embassaments també es posaran en marxa gràcies a aquest finançament.

Més de 50 científics investigant

L’ICRA, centre de recerca de la Generalitat de Catalunya creat en el marc del Programa de Centres de Recerca de Catalunya (Cerca), és un referent internacional i aplega més de 50 científics que investiguen sobre el cicle integral de l’aigua en matèria de recursos hídrics, qualitat de l’aigua i tecnologies de tractament i d’avaluació i la transferència d’aquest coneixement a la societat i al teixit empresarial i industrial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona