Medi ambient

Sarrià farà un seguiment més incisiu a Hinojosa

Per prevenir la problemàtica del soroll provinent de la fàbrica, es pretén que els controls siguin menys esglaonats

Des del municipi també es reclama incrementar el ‘feedback’ amb la Generalitat

Les problemàtiques derivades de l’activitat de la indústria paperera Hinojosa de Sarrià de Ter persisteixen. Per tal d’abordar la situació es va celebrar una reunió dimecres al vespre entre els veïns i veïnes de la població, els membres de la plataforma ciutadana Prou i representants de l’Ajuntament. Tal i com es va fer en la trobada del març, es van explicar les diverses iniciatives realitzades fins aquest moment i se’n van posar de noves sobre la taula. Tant unes accions com les altres, sempre amb el mateix objectiu: eliminar o mitigar al màxim el soroll i les pudors provinents de la fàbrica. En aquesta última reunió es va consensuar, concretament, que des de Sarrià es faci un seguiment encara molt més exhaustiu en el tema del soroll. Segons detalla l’alcalde, Narcís Fajula, fins ara aquest control es realitzava d’una manera més esglaonada: “Quan l’Ajuntament havia interposat una sanció a Hinojosa per excedir el límit de fressa, s’havia esperat que es resolgués la multa abans d’emprendre una nova acció. Volem ser més incisius i que els controls o les possibles sancions que se’n derivin s’efectuïn amb intervals més curts de temps, sempre que hi hagi motius.” S’intentarà, alhora, reforçar el feedback amb la Generalitat i incrementar la seva complicitat per resoldre la situació, tenint en compte que és qui atorga les llicències mediambientals.

El portaveu de la plataforma Prou, Xevi Giménez, lamenta que, en aquesta qüestió, la Generalitat “està desapareguda des de la tardor del 2017”. En aquell moment, diu que uns tècnics de la conselleria de Medi Ambient van emetre un informe on es recollia que Hinojosa incomplia una sèrie de punts i es demanava que els resolguessin amb la màxima immediatesa possible: “Des d’aquell informe, la Generalitat s’ha quedat al marge. S’hauria d’implicar d’una manera més activa, ja que és qui dona la llicència d’activitat a l’empresa, que en el cas d’Hinojosa és provisional.”

Giménez recorda que el màxim permès és de 50 decibels i que des de la paperera s’arriba als 56-57. “Emparant-se en l’ordenança local, l’Ajuntament de Sarrià ja ha imposat dues multes de 12.000 euros cadascuna a l’empresa per sobrepassar els límits de soroll. A mitjans de juliol, Hinojosa presentarà un seu estudi, en el qual s’identifiquen els focus dels sorolls i les mesures correctores que, per enèsima vegada, asseguren que aplicaran. Si des del consistori es requerís ara un informe privat es podria emetre una tercera sanció. I, com que es tracta d’un cas greu, també es podria sol·licitar el tancament temporal de la fàbrica fins que no es resolgui realment aquest greuge.”

L’Ajuntament de Sarrià també vol aprovar en el ple de juliol una ordenança d’olors, que ajudarà a tenir la situació més lligada i a saber quines mesures i estudis es poden emprendre des de la corporació local. En aquest sentit, amb aquesta normativa el consistori disposarà d’una nova eina de pressió, i més després que una avaria que hi va haver al maig a la fàbrica agreugés la situació.

LA FRASE

La Generalitat s’hauria d’implicar d’una manera més activa per ajudar a resoldre la situació
Xevi Giménez
portaveu de la plataforma ciutadana prou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.