Uralita, a judici per les afectacions d'amiant en la salut de la població

L'alcalde de Ripollet i l'exalcalde de Cerdanyola declaren com a testimonis

La treballadora d'Uralita i veïna Rosa Frisach; l'historiador ripolletenc Ramón Martos; el metge –pneumòleg especialista en la matèria i autor de diversos estudis sobre les afeccions relacionades amb l'amiant– i regidor de Cerdanyola, Josep Tarrés; l'exalcalde de Cerdanyola, Antoni Morral; l'alcalde de Ripollet, Juan Parralejo, i l'arquitecte municipal de Ripollet des del 1986, Jordi Fortuny, van ser els sis testimonis que ahir van declarar en el judici que va començar ahir mateix a Madrid arran de la demanada civil interposada per l'associació d'afectats contra l'empresa Uralita, que va produir a Cerdanyola materials d'amiant del 1907 al 1997.

Els testimonis van coincidit a declarar que la fàbrica d'Uralita, fundada en 1920 i tancada el 1997, tenia extractors que treien pols a l'exterior, que els residus es dipositaven a l'aire lliure i que els anys setanta i vuitanta es van utilitzar plaques de fibrociment sobrant per asfaltar els carrers. Per part de l'empresa va declarar el cap de qualitat d'Uralita entre els anys 1975 i 2009, Eustaquio Pérez, que va explicar que els extractors eren «instal·lacions de filtració», que els residus es van dipositar als abocadors habilitats pels ajuntaments i que el material utilitzat per a l'asfaltatge és inert.

L'exalcalde i exregidor de Medi Ambient de Cerdanyola Antoni Morral va explicar que fins als anys setanta «no va existir sensació de risc» perquè la sensibilitat ciutadana «no era la mateixa d'ara» i que les preocupacions veïnals van augmentar al final dels anys noranta, quan van començar a aflorar els primers casos de malalties relacionades amb l'amiant. L'alcalde de Ripollet, Juan Parralejo, va explicar que l'any 1977 es va produir la primera denúncia a l'Ajuntament de Ripollet pels possibles efectes nocius de les emissions de pols sobre una escola situada a cinc metres de la fàbrica, i que els serveis tècnics municipals van requerir a Uralita modificacions en els extractors. Les parts exposaran les conclusions finals el proper 17 de juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona