Medi ambient

Interior prorroga fins dimecres les restriccions al medi natural pel risc d’incendi

Continua la suspensió d’activitats a la natura, treballs agrícoles, obres a carreteres i vorals i la mobilitat a l’àmbit forestal

Els Bombers mantenen activat el dispositiu de reforç activat per l’onada de calor dels darrers dies

El departament d’Interior ha aprovat aquest dilluns mantenir fins dimecres les restriccions vigents al medi natural per risc d’incendis, que encara és molt elevat. Així mateix, continua activada la fase d’alerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals (INFOCAT). Les mesures, que es van decretar la setmana passada per l’onada de calor, tenien vigència fins aquesta mitjanit.

Malgrat que el Servei Meteorològic de Catalunya ha donat per finalitzada l’onada de calor, avui les temperatures poden arribar als 36 i 38 graus a la zona de Ponent i les humitats durant el dia seran molt baixes i la vegetació està molt castigada per la calor i la sequera.
A més, l’entrada de vent als dos extrems de Catalunya avui i demà agreujarà el risc d’incendi forestal.  Els Bombers adverteixen que en cas de donar-se un incendi, aquest tindria avui una capacitat de propagació molt més ràpida i podria comprometre la capacitat per extingir-lo.

És per això que el Comitè Tècnic del Pla INFOCAT de Protecció Civil ha proposat prorrogar la suspensió de totes les sortides de joventut de tipus acampada o ruta, així com de les activitats esportives que es desenvolupin al medi natural i altres que tinguin condicions equivalents. També continua la restricció de les activitats vinculades als casals de vacances, colònies i estades esportives a l’entorn immediat de les cases on faci la pernocta.

Pel que fa a l’activitat agrícola, es prorroga la suspensió de treballs que comportin l’ús de maquinària entre les deu del matí i les vuit del vespre, si bé s’exclou de la mesura la recollida de productes agrícoles.

També es mantenen suspeses les obres i intervencions a la xarxa interurbana de carreteres i els seus vorals, excepte aquelles autoritzades pel Servei Català de Trànsit.

En l’àmbit de la mobilitat, continua la limitació de la circulació motoritzada al medi natural, excepte per als residents o per a realitzar activitats inajornables. El transport de productes forestals dins del bosc està prohibit entre les deu del matí i les vuit del vespre.

Es mantenen també les restriccions d’accés als massissos de L’Albera, el Montgrí, el Montsant i al Parc Natural del Cap de Creus.

En paral·lel, els Bombers de la Generalitat mantenen activat el dispositiu de reforç de nivell M1 que es va organitzar per fer front a la situació d’alt risc d’incendi forestal per l’onada de calor, i que comporta un reforç dels quadres de comandaments i de coordinació i del personal operatiu. L’estratègia dels Bombers passa per evitar la simultaneïtat d’incendis, una situació que obliga a repartir recursos disponibles. És per això que en cada incendi forestal que s’iniciï, es fa un atac inicial molt contundent, tant per terra com amb mitjans aeris.


Els Bombers han extingit 41 incendis forestals durant l'onada de calor 
Des de l’inici de l’onada de calor, el passat dimecres 11, els Bombers de la Generalitat han treballat en 112 incendis de vegetació; 41 de forestals, 39 d’agrícoles i 32 matoll i vegetació urbana, segons han detallat els Bombers. A hores d’ara encara s’estan remullant els incendis de Santa Coloma de Queralt, del passat dia 24 de juliol, i de la Pobla de Massaluca, de dijous passat. La sequera que es va acumulant dia a dia, les baixes humitats relatives arreu, les altes temperatures i el vent que bufa arreu del país en cada jornada fan que encara no es puguin considerats extingits aquests incendis.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona