Medi ambient

Inauguren l'ecoparc de Coll Cardús, que posa fi a l'abocador

El Centre de Tractament de Residus de Vacarisses comença a funcionar en proves i a final d'any ho farà a ple rendiment

La planta recuperarà 67.800 tones anuals de deixalles no reciclades i embalarà tota la resta

El Centre de Tractament de Residus (CTR) de Coll Cardús va quedar inaugurat ahir a la tarda després d'una visita encapçalada pel president de la Generalitat, José Montilla; el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar; i els alcaldes dels municipis que integren el consorci comarcal per a la gestió dels residus, que presideix Joan Carles Sánchez.

L'equipament s'ha acabat de fer després de gairebé tres anys d'obres i una inversió de prop de 75 milions, i suposarà, tal com va destacar Sánchez, una revolució en el model com s'han gestionat les deixalles fins ara, abocant tota la fracció resta de la comarca al dipòsit annex de Coll Cardús, un “model més barat, però amb molt d'impacte ambiental”. La maquinària de la planta ha funcionat en buit durant les darreres setmanes, i ara començarà a fer-ho amb càrrega progressiva. A final d'any arribarà a ple rendiment, amb capacitat per gestionar 245.000 tones anuals de residus. D'aquestes, en separaran 21.486 de cartró, vidre, plàstic i altres materials mal reciclats, mentre que l'orgànica (46.239 tones més) serà sotmesa a un tractament biològic per elaborar-ne compost orgànic bioestable. En total, es recuperaran prop de 67.800 tones de deixalles i la resta s'emmagatzemarà en bales plàstiques segellades.

La fi de l'abocador

Pel que fa al dipòsit comarcal de Coll Cardús, on s'han abocat residus durant les darreres quatre dècades, es clausurarà a final d'any, un fet celebrat especialment per l'alcalde de Vacarisses, Carles Canongia. El conseller Baltasar i el president Montilla van lloar els consensos polítics, socials i econòmics que han permès abordar el nou model de gestió de residus, a més de destacar la tasca d'innovació de diverses empreses catalanes del sector. Una part de la tecnologia del CTR és autòctona i exportable a altres regions de l'Estat i països del sud d'Europa. A banda, l'ecoparc significarà d'entrada la creació de vuitanta nous llocs de treball directes.

El tancament del dipòsit i la posterior restauració ambiental de Coll Cardús implicarà que les bales de residus vagin a parar, de moment, al dipòsit comarcal de l'argilera Elena, a Cerdanyola. En els pròxims mesos, el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental haurà de decidir un emplaçament alternatiu per quan s'arribi al límit de la seva capacitat, però els tècnics de l'ens garantien ahir a la tarda que encara tenen un any de marge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona