Medi ambient

malgrat de mar

La recollida de la brossa orgànica a particulars no té encara dia d'inici

instal·lacions L'adequació de la planta de transferència de Malgrat ja està enllestida, però no hi ha acord entre els municipis de la Mancomunitat de l'Alt Maresme per aplicar un servei de compliment obligat des de gener del 2010

La implantació de la recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus municipals (FORM) als quatre municipis de l'Alt Maresme que formen part de la Mancomunitat està aturada. Aturada i sense perspectives a curt termini de poder engegar el desplegament a Pineda, Malgrat, Santa Susanna i Palafolls. Tot i que un dels grans esculls per poder desenvolupar el servei ja està resolt des de mitjans d'aquest mes –les noves tremuges que han de rebre els residus orgànics de la zona a la planta de transferència de Malgrat–, en l'última reunió entre els representants dels municipis no es va donar cap data per iniciar la nova recollida.

La regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Pineda, el municipi més gran que participa de la Mancomunitat, Mònica Palacín (ERC), confirma que s'ha ajornat la implantació i que no hi ha acord per aplicar el servei als particulars. “Hem fet bona part de la feina que se'ns demanava des de la Generalitat i des del 2010 apliquem la recollida de la FORM als grans productors, però també és cert que l'Agència de Residus ens va subvencionar la millora de la planta de Malgrat sota el compromís que acabaríem aplicant la selectiva també als particulars”, assenyala.

La regidora apunta que en el si de l'entitat hi ha veus discordants amb el fet d'haver d'assumir un servei que representa ara per ara un cost molt elevat per a les malmeses finances municipals. “A Pineda ho teníem tot preparat per començar a implantar-la al novembre, però va ser impossible perquè si només era un municipi qui duia la FORM dels domicilis a Malgrat, la barreja d'aquesta amb la FORM dels grans productors faria augmentar el nombre d'impropis i acabaria afectant la qualitat de la fracció en general”, va argumentar Palacín.

Tot i això, la representant de Pineda assegura que la voluntat, com a mínim de Pineda, és començar a recollir la brossa orgànica domiciliària “com més aviat millor, perquè ens hi vam comprometre i perquè hem de complir amb la normativa que regeix des de Medi Ambient”. També és cert que el canvi de color polític a la Generalitat ha provocat un seguit de moviments interns en les direccions dels departaments, que encara han d'acabar de situar-se. En aquest sentit, des de l'Agència de Residus es constata que la zona de l'Alt Maresme està obligada a tirar endavant la recollida de la FORM, però tampoc s'ha requerit a la Mancomunitat que comenci a aplicar-la en un termini concret.

Canvi de contenidors a Pineda

Durant el primer trimestre de l'any a Pineda s'han recollit un total de 77.730 quilos de matèria orgànica generada per grans productors, segons fonts municipals. Davant l'èxit assolit en aquesta recollida i per millorar les condicions en què es fa, des de la regidoria de Medi Ambient s'estan canviant els contenidors de recollida orgànica que s'han distribuït entre els establiments. Es tracta d'una mesura que ha de garantir una millor gestió del servei i per evitar actes incívics que acabin afectant-lo. Els nous contenidors tenen claus personalitzades per a cada industrial i a partir del 9 de maig la recollida es farà a la nit. El tancament del contenidor permetrà als gran productors treure el bujol a la nit al carrer amb la seguretat que els particulars no hi podran fer abocaments. El contenidor, a més, s'obre automàticament dins el camió i fins llavors i sense la clau no s'hi pot accedir. Fins al moment, hi ha un centenar de grans productors que duen a terme l a recollida de la FORM al municipi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.