«Molins de vent igual a ruïna»

La construcció dels parcs eòlics de la Terra Alta avança imparable i els principals afectats en denuncien els efectes

«Molins de vent igual a ruïna», diu amb sarcasme Carme Balsebre, propietària de la casa rural Mas Torrenova de Vilalba dels Arcs. La seua va ser la primera casa de pagès que es va posar en marxa a la Terra Alta, l'any 1993, i és també l'habitatge habitual dels seus propietaris. «Em sembla que haurem de plegar i marxar d'aquí, no només perquè els turistes deixaran de vindre a la casa, sinó també perquè no volem viure envoltats de molins», afegia Balsebre. I és que des de Mas Torrenova, un antic mas que durant la Guerra Civil va fer d'hospital de l'exèrcit republicà, hi haurà vistes «privilegiades» tant dels aerogeneradors del parc eòlic Bon Vent de Vilalba dels Arcs, que ja està molt avançat, com del de Corbera d'Ebre, que ara estan començant a construir. De fet, la primera fase del parc eòlic de Bon Vent –11 aerogeneradors d'1,8 megawatts i 90 metres d'alçada més 40 metres més de pales– ja funciona, des de fa uns dies, en període de proves i un d'aquests onze aerogeneradors està a només 300 metres –la distància mínima permesa per la llei– de la casa de Carme Balsebre i Baltasar Segura, i això els ha permès constatar l'impacte no només paisatgístic sinó també acústic. «És una remor constant que segons d'on bufa el vent se't posa al cap. Aquí fora no s'hi pot estar», assenyalava Segura, que precisava que a més a la nit els aerogeneradors emeten llums irregulars «com flaixos», segons precisa. Aquest matrimoni, que viu amb els seus fills en aquesta casa rural i que porten una finca de 50 hectàrees d'avellaners, ametllers i oliveres, denuncien que no van ser a temps de presentar al·legacions al projecte i que no els ha escoltat ningú, «ni l'Ajuntament, ni l'administració ni l'empresa». En aquest sentit, afirmen que han intentat més d'una vegada negociar amb l'empresa –primer Copcisa i ara EDP Renováveis– perquè traslladessin l'aerogenerador que tenen més a prop de la casa a una distància més raonable. «Jo entenc que han actuat malament. Haurien d'haver tingut en compte que aquí hi ha una casa i que hi viu gent», va afirmar Martí Segura, un dels fills, per qui els 3.000 euros l'any que rebran per tindre l'aerogenerador al costat són «una burla». D'entrada descarten qualsevol tipus de denúncia «perquè lluitar contra l'administració és inútil», diuen.

En una situació similar però més greu estan una parella d'anglesos, John i Jean, que van comprar una finca amb una casa a la partida de les Comes també de Vilalba. Fa cinc anys que s'hi van posar a viure i al cap de dos anys els van plantificar un dels dos aerogeneradors del parc eòlic Les Comes a només 90 metres de la casa. El problema amb què es troben és que la casa no està legalitzada, encara que els la van vendre com a habitatge, i això els lliga de mans i peus. Han posat el problema a les mans d'un advocat d'ofici perquè diuen que s'han gastat tots els estalvis en aquesta finca. Ara els fa por que els facen fora de casa seua, perquè segons la llei no hi pot haver cap habitatge a una distància inferior de 300 metres d'un aerogenerador. El desconeixement de l'idioma i de la legislació espanyola encara els fa més indefensos en aquesta situació. De fet, ni tan sols no saben quina empresa eòlica gestiona aquest parc que va promoure en un inici Ecotècnia i que ara és propietat d'Acciona i Wind Power. «Quan van comprar la finca ningú els va advertir que allí hi hauria un parc eòlic», afirma Dick Scoones, de la Plataforma en Defensa de la Terra Alta. A més les obres de construcció d'aquest parc eòlic van provocar esquerdes a la part posterior de la casa i a la barbacoa del pati.

A l'expectativa

Més enllà d'aquests casos particulars, el sector turístic de la comarca també està molt preocupat pels efectes que la proliferació de parcs eòlics pot tindre en la imatge de la comarca. De fet, s'estan desenvolupant catorze projectes eòlics amb la construcció de 223 aerogeneradors que permetran en un termini de dos anys evacuar a la xarxa elèctrica prop de 500 megawatts, més del que es produeix ara a tot Catalunya. «No volem que se'ns relacione amb una comarca d'indústria eòlica», deia Núria Martí, del restaurant i allotjament rural Cal Cigarrer d'Horta de Sant Joan. «Si ha de ser així, demanem segregar-nos i associar-nos amb el Matarranya», afegia. A més, Martí també està molt preocupada pels efectes que tindrà sobre el seu negoci el parc eòlic dels Pessells d'Horta, situat molt a prop seu. «D'impacte visual no en tindré, però em preocupa que se senti el soroll», afegix.

«Ens han fotut el negoci a fer punyetes»

Els amos de la casa rural Mas Torrenova de Vilalba dels Arcs veuen amb impotència que els han plantificat un aerogenerador a 300 metres del seu negoci. Es plantegen marxar perquè «amb el govern pel mig no pots lluitar». L'aerogenerador és del parc eòlic de Bon Vent de Vilalba i fa pocs dies que funciona en període de proves. Fora la casa tenen una àmplia terrassa coberta per una parra i ja han pogut comprovar que el soroll dels molins és molt molest.

Preocupació a la comarca

El sector turístic de la Terra Alta veu amb preocupació els efectes que la proliferació de parcs eòlics tindrà en la imatge de la comarca. De moment, alguns com els propietaris de Mas Torrenova han pogut sentir els efectes del primer parc eòlic d'una certa envergadura que es posa en marxa. Es tracta dels primers onze aerogeneradors del Bon Vent de Vilalba que fa cinc dies que van començar a funcionar en període de proves. La subestació de la Fatarella ja està preparada per funcionar i fonts de l'empresa Edp van informar que de manera immediata demanaran l'acta de posada en marxa.

Un molí a 90 metres

La parella d'anglesos John i Jean fa més de dos anys que viuen un infern. Des que els van plantificar a només 90 metres de la porta de casa un aerogenerador de 100 metres d'altura. Els van vendre la finca amb casa inclosa sense avisar-los que els posarien a la vora el parc eòlic Les Comes. Primer van haver d'aguantar les obres, que els han deixat esquerdes a la casa i els ha fet caure part de la barbacoa del pati, i ara han de conviure amb el soroll constant de les pales i les llums intermitents del molí. Tenen el problema afegit que la casa no està legalitzada com a habitatge.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona