Medi ambient

Nou sistema per combatre el mosquit tigre en granges

Comença a estendre's un nou embalatge del pinso que permet prescindir dels pneumàtics apilats sobre plàstics

Les rodes velles són un dels focus de desenvolupament de les larves d'insectes

El Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter destaca l'avenç que pot suposar en la lluita contra el mosquit tigre la nova tecnologia per ensitjar el blat de moro triturat. Tradicionalment, moltes de les granges disseminades per la demarcació –de vegades a poca distància de nuclis urbans– fan servir el sistema de cobrir les piles de cereal amb plàstics assegurats amb un seguit de pneumàtics vells apilats a sobre, per evitar que l'embalatge voli amb les ventades.

Els pneumàtics, recorden des del servei, són una font idònia de propagació del mosquit tigre, ja que l'aigua del reg o la pluja s'hi diposita i les larves hi troben un bon hàbitat per desenvolupar-se amb absoluta tranquil·litat. Amb el nou sistema, en canvi, el pinso per alimentar el bestiar durant l'hivern s'introdueix dins d'un gran paquet de plàstic continu que permet prescindir dels pesos al damunt.

L'entitat, que presta servei a tretze municipis de l'Alt Empordà i el Baix Empordà, desitja que el nou sistema s'estengui entre les nombroses explotacions ramaderes que hi ha a la demarcació, i recorda que els pneumàtics gastats, d'acord amb la llei, s'han de dur a reciclar a les diverses deixalleries, que n'aprofiten el cautxú per a altres usos. Si el nou embalatge es generalitza, es podrà “reduir molt el nombre de llocs de cria dels mosquits tigre en l'àmbit rural de les comarques gironines”, afirmen.

LA DATA

11.08.15
El servei de control
de mosquits de Roses i el Baix Ter va detectar la primera punta estival de mosquit tigre.

La pluja ha fet reactivar l'acció de la plaga

Les pluges d'aquest agost han estat ideals per al mosquit tigre, ja que han permès que molts ous dipositats en llocs de cria, com ara recipients i punts susceptibles de quedar inundats, disposessin d'aigua suficient per desenvolupar-se. El temps sec de la primavera havia afavorit un inici d'estiu amb poca incidència de l'insecte, però l'escenari s'ha capgirat en les darreres setmanes.

Tenint en compte que el cicle larvari és molt ràpid –en una setmana les femelles ja estan a punt per picar– des de mitjan mes s'ha notat un fort increment del nombre d'adults que si es manté aquest temps continuarà creixent i no anirà a la baixa fins que la baixada de temperatures de la tardor s'accentuï. El servei insisteix en els consells d'alerta als propietaris privats perquè retirin l'aigua dipositada en cendrers o plats de testos a l'aire lliure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona