Medi ambient

El vi torna al monestir

Els antics horts abandonats de Sant Jeroni de la Murtra s'estan desbrossant per dedicar-los al conreu de la vinya

Els treballs a l'entorn de la vall de Betlem inclouen el condicionament dels aparcaments i el camí d'accés

El conreu de la vinya havia estat vinculat històricament a la comunitat de monjos que vivia al monestir de Sant Jeroni de la Murtra, a Badalona. Ara la Diputació de Barcelona ha impulsat, amb el suport de la Caixa, la recuperació dels antics horts a l'entorn del monestir, situat a l'interior del parc de la Serralada de Marina. Els propietaris del terreny estan estudiant la possibilitat de replantar les vinyes desaparegudes per tornar a produir un vi que estaria inclòs a la DO Alella. El responsable del monestir, Jaume Aymar, ha confirmat que s'han encetat converses perquè es puguin cultivar ceps de forma ecològica seguint l'exemple del projecte de la vinya d'en Sabater, a Santa Coloma de Gramenet, iniciat aquest mateix any en uns terrenys a tocar del límit amb el parc de la Serralada de Marina. A aquesta finalitat s'hi dedicarien unes tres hectàrees de terreny a tocar del monestir.

Els treballs de recuperació dels horts ja han començat i consisteixen en el desbrossament dels antics camps abandonats, d'on es retiraran les restes vegetals i les deixalles que s'han anat acumulant i es deixaran a punt per sembrar i envoltats per una tanca perimetral, tal i com ha detallat la directora del parc de la Serralada de Marina, Cinta Pérez. A més dels camps abandonats també s'actuarà a l'entorn dels horts que ja hi ha sembrats a l'altra banda del monestir. Es tracta d'una superfície gestionada per l'associació conreu Sereny, que es dedica al cultiu ecològic amb finalitat social. En aquest àmbit s'hi farà una neteja del sotabosc, s'intentarà obrir espais per afavorir la biodiversitat i disminuir el risc d'incendis forestals. També es faran intervencions a l'entorn de les rieres i torrents que envolten el monestir, que es netejaran de deixalles i es retiraran els abocaments. S'actuarà en un total de 27 hectàrees que corresponen a espais agrícola, zones obertes i bosc de ribera i a 16,2 hectàrees més d'espai forestal. La intervenció, que té un pressupost total de 110.000 euros, la fa la Diputació de Barcelona, que és l'administració titular del parc, juntament amb la Caixa en el marc d'un programa de millora dels parcs i d'ocupació de treballadors en risc d'exclusió social.

Àlex Mañas, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Badalona, destaca la voluntat municipal d'impulsar la recuperació i la posada en valor de la serralada de Marina “pel seu potencial paisatgístic i patrimonial, sobretot a la zona de la vall de Betlem”.

Aparcaments dignificats

La segona fase de les actuacions impulsades des de la Diputació consistirà en l'arranjament dels aparcaments que hi ha al camí de Sant Jeroni tant a la banda de Badalona com a la de Santa Coloma de Gramenet. En aquests dos espais s'ordenarà la zona d'estacionament, però no està previst asfaltar-la i mantindrà la superfície de sauló. Els aparcaments es delimitaran amb baranes de fusta per evitar que els cotxes s'enfilin als talussos. La directora del parc afegeix que també està previst fer una actuació sobre els xiprers que hi ha a banda i banda del camí. “Alguns estan molt malmesos”, assegura. Al camí del monestir, que uneix Badalona amb Santa Coloma de Gramenet, és una de les vies més transitades del parc de la serralada de Marina. Cinta Pérez assegura que se'n fa un manteniment anual i que aquest any es retirà però el fet que no estigui asfaltat provoca el seu deteriorament que s'agreuja després d'episodis de pluja intensa.

El monestir de Sant Jeroni de la Murtra va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) el març de l'any passat. El ressò que va tenir la notícia ha fet créixer el nombre de persones que s'apropen a conèixer el monument i ara les visites guiades dels diumenges al matí es fan de forma concertada perquè l'aforament és limitat.

Invasió de tèrmits a les portes del 600 aniversari

Sant Jeroni de la Murtra celebra l'any vinent el 600 aniversari, que commemora l'arribada de la primera comunitat de monjos que es va establir al mas de Murtra i que posteriorment van fundar l'actual monestir en estil gòtic tardà. Abans d'encetar-se les celebracions, l'edifici haurà de fer front a uns treballs urgents per exterminar una plaga de tèrmits que s'hi ha instal·lat i que representa una amenaça seriosa per l'embigat de fusta d'algunes zones del monestir com ara la galeria nord i la part més antiga de la casa del prior. Per aquest motiu, s'ha hagut d'ajornar la reparació de la torre, que té problemes a la part del campanar. L'Associació d'Amics de Sant Jeroni de la Murtra va recollir la primavera passada 20.000 euros per aquesta finalitat que ara s'han decidit dedicar a fer desaparèixer els tèrmits.

A l'espera que es pugui elaborar el pla director que reculli totes les millores necessàries a l'edifici, que és el document necessari per anar a buscar el finançament públic necessari, el monestir incorporarà en breu millores com ara la creació d'uns lavabos públics a la planta baixa, a disposició dels visitants, que cada cop són més. També està previst que el proper 14 de novembre es faci la reinauguració de la biblioteca, on s'han ampliat i millorat les instal·lacions per poder consultar el fons bibliogràfic del monestir, que suma 25.000 volums entre els que destaquen el fons complert que el bisbe Joan Carrera va cedir a Sant Jeroni.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona