Medi ambient

Comença a la recuperació del bosc de Can Deu

La Fundació Antiga Caixa Sabadell engega un pla de dos anys basat en la regeneració natural i l'acció de voluntaris

Gairebé un any després de la ventada que va arrasar l'històric bosc de Can Deu, de Sabadell, la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, propietària de l'espai, inicia un primer pla de recuperació de dos anys que prioritza la regeneració natural de l'espai amb la col·laboració de voluntaris i fa una aposta per convertir-se en un gran laboratori on s'estudiarà i es farà pedagogia sobre com es refà un bosc mediterrani després dels efectes d'una ventada devastadora. Els propietaris deixen enrere mesos de neteja –la ventada va afectar uns 45.000 arbres– i de reunions amb un comitè d'experts per elaborar el pla que ara es posa en marxa i que divideix les 86 hectàrees del bosc en quatre zones d'afectació i actuació. Els experts aposten per reforestar, el que podria començar al gener a les zones d'accés –voltants de Sant Julià i de Sant Vicenç, el voral de la carretera de Matadepera i la zona més propera als habitatges del barri de Can Deu – perquè el sòl està compactat i malmès, però aprofitar els espais on hi ha sotabosc i plançons espontanis, sobretot d'alzines, per apostar per la regeneració natural del bosc, el que representaria el gros de l'espai. Cal tenir en compte que, segons l'estudi previ, a les zones dels torrents i les fondalades es mantenen arbrades amb alzinar i hi ha illes de pinedes que han sobreviscut al vent, dos espais que no es tocarien. Es vol avançar cap a l'obtenció d'un bosc mixt amb alzines i pins blancs amb presència de roures, segons Joan Carles Sunyer, el director de la fundació, que deixava clar, ahir, que s'haurà de “tenir paciència” perquè “treballem per als nostres fills no per a nosaltres”, ja que la recuperació s'allargarà durant anys.

El voluntaris provinents d'entitats o que es presentin a títol individual tindran un paper important en el pla atesa la preocupació ciutadana que existeix entorn al bosc i els oferiments que hi ha hagut per col·laborar en la recuperació. Sota la tutela dels responsables de la masia, a banda de poder participar en la reforestació, podran fer seguiment de la regeneració natural de l'espai i gràcies a l'establiment de tres àrees acotades que serviran com a banc de proves per posar en marxa, si cal, noves mesures. “Per la singularitat de Can Deu, un espai privat d'ús públic que tothom se sent seu, ningú no quedarà al marge”, hi afegia Sunyer.

El pla també contempla la recuperació de la xarxa de camins i la senyalització. Des de la fundació, van demanar als visitants que respectin la senyalització perquè la regeneració natural sigui possible i no es destrossi el sotabosc.

El pla de dos anys està pressupostat en uns 150.000 euros. La fundació, que no ha rebut cap ajut, busca recursos del món públic –negocia amb la Diputació– i del privat per finançar els costos de la recuperació.

LA FRASE

S'haurà de tenir paciència perquè treballem per als nostres fills, no per a nosaltres
Joan Carles Sunyer
director de la Fundació antiga Caixa Sabadell 1859


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona