Medi ambient

Projecte per recuperar la sèpia a l'Escala

Es col·locaran ponedores al mar per facilitar a les sèpies llocs segurs de reproducció, i vivers al port de l'Escala

La confraria de pescadors i l'Ajuntament de l'Escala iniciaran aquest mes de març un projecte per afavorir la reproducció de la sèpia a la badia de Roses i garantir el futur d'aquesta espècie. Els pescadors escalencs col·locaran al mar ponedores (a base de branques de matolls) que facilitaran a les sèpies llocs segurs per pondre. Paral·lelament, els ous que accidentalment queden enganxats a les xarxes de pesca seran recollits pels pescadors i es portaran a un viver que s'instal·larà al port, el qual també tindrà una funció pedagògica, de divulgació i de sensibilització.

Fins ara, aquests ous es perdien perquè es tornaven al mar, però ara l'objectiu serà garantir la seva supervivència. En aquest sentit, des del port, els ous es traslladaran a unes gàbies innovadores que actuaran com a incubadores a 6 metres de profunditat fins a l'eclosió i el naixement de les sèpies.

Aquest és un sistema pioner, que va un pas més enllà de les experiències pilot que s'havien fet a la zona del Parc del Montgrí (vegeu la peça).

Ahir es va signar a l'Escala el conveni de col·laboració que dóna el tret de sortida al projecte, en el qual s'han implicat també el Club Nàutic l'Escala i les empreses Orca Diving, Rycsa, Tònic Disseny, Quercus Sapiens i Hostal Empúries. L'Ajuntament de l'Escala, a través de la regidoria de Medi Ambient, aportarà uns 6.460 euros, més de la meitat del cost global del projecte, que de moment tindrà una vigència de tres anys.

Tots els participants destaquen la voluntat de potenciar especialment el concepte de “retornar al mar, no només extreure”. En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient de l'Escala, Àngel Rodríguez, destaca que el projecte és vist des de tres vessants: mediambiental, per afavorir les condicions de reproducció de la sèpia; econòmic, per afavorir la pesca d'aquesta espècie (si la iniciativa dóna els resultats esperats), i, finalment, també educatiu i de sensibilització de la població en la protecció del medi marí.

LA XIFRA

12.000
euros
és el pressupost d'aquesta iniciativa, la meitat dels quals seran a càrrec de l'Ajuntament de l'Escala.

Antecedents al Parc Natural del Montgrí i les Medes

L'any 2010 la confraria de pescadors artesanals de l'Estartit i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter van dur a terme una prova pilot també relacionada amb la reproducció de la sèpia. Els pescadors van col·locar, al fons marí de la badia de Pals, 31 ponedores d'ous per a sèpies, fetes amb branques de llentiscle i de galzeran.

Segons les dades facilitades en aquell moment per la conselleria de Medi Ambient, la primera setmana ja es van estimar un total de 2.000 ous. Després de dos mesos i mig fondejades, cada una de les ponedores tenia dipositats uns 250 ous viables, cosa que suposava una quantitat total de més de 7.500 ous. Aquells resultats garantien l'èxit del projecte i van constituir el primer pas per plantejar un projecte més desenvolupat com el que ara vol iniciar l'Ajuntament de l'Escala.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona