Medi ambient

societat

medi ambient

El Delta es recuperaria amb un milió de tones de sediments

Recuperar un mínim d'un milió de tones anual de sediments que estan retinguts en embassaments com ara el de Riba-roja d'Ebre permetria afrontar l'amenaça combinada de la subsidència i la pujada del nivell del mar al delta de l'Ebre al llarg d'aquest segle XXI. Aquesta és una de les principals propostes que els experts posen al damunt de la taula per evitar l'enfonsament del terreny que afecta crònicament aquest espai. Un fenomen que té l'origen en el dèficit d'aportacions del riu, però que ara podria agreujar-se especialment pel creixement del mar, que podria arribar a un metre segons els escenaris més pessimistes per als pròxims cent anys.

Amb el 50% de la superfície deltaica actualment al mateix nivell del mar, l'estratègia consisteix a elevar el terreny i mitigar els efectes d'aquest escenari, que podria tenir també conseqüències greus per a la continuïtat del conreu de l'arròs en moltes zones del delta de l'Ebre fruit d'un increment de la salinització i uns majors costos de bombament. Tot i que no estan tancats a la idea de construir alguns dics, especialment a les badies, els experts aposten obertament per solucions toves i naturals a l'hora de frenar la regressió de la línia costanera. I així ho van exposar ahir en unes jornades organitzades per la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre i dedicades a la gestió dels sediments.

El terreny del Delta s'enfonsa, aproximadament, entre 1 i 5 mil·límetres anuals, mentre que el nivell del mar puja més de 3 mil·límetres cada any. La injecció de sediments es podria fer amb l'obertura de comportes del pantà de Riba-roja d'Ebre o mitjançant un bypass.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona