Medi ambient

Municipal

Set de cada deu tarragonins creuen que la ciutat està bruta

La segona onada de l'enquesta ciutadana Valora Tarragona detecta l'incivisme com un dels problemes principals

Demanen més personal de neteja i sancions per incomplir ordenances

Els problemes de la neteja viària a Tarragona protagonitzen la segona onada de l'enquesta ciutadana Valora Tarragona els resultats de la qual s'han fet públics aquesta setmana. Un 76% de persones que han participat en el procés participatiu asseguren que la ciutat està bruta i la gran majoria mencionen l'incivisme, la presència de plagues o altres animals i les mancances i problemes del servei de neteja viària com una de les raons al darrere d'aquesta situació.

La segona onada d'enquestes (feta al mes d'abril i en què hi ha participat 219 persones que s'hi van inscriure voluntàriament) se centra en els dos problemes principals detectats en la primera experiència de Valora Tarragona, recollida fa un any: la neteja i l'aparcament. Així, quan els pregunten per l'estat de neteja dels carrers de la ciutat per comparació a altres poblacions del voltant, tan sols el 23% d'enquestats la considera “bastant neta”, i només un 1% la considera “molt neta”. En canvi, un 29% veu la ciutat “gens neta”, mentre que la resposta majoritària és que es considera “poc neta”, amb el 49% de respostes.

Un altre element que denuncien els enquestats és un desequilibri pel que fa a la neteja segons els barris. Majoritàriament, s'assenyala que el centre i les urbanitzacions de Llevant són les zones de la ciutat que es mantenen més netes, i que l'altra cara de la moneda la protagonitzen els barris marítims, la Part Alta i diversos barris de Ponent, com Torreforta i Campclar.

Suspens al servei

Els resultats de la segona onada de l'enquesta ciutadana detallen també algunes de les accions que els ciutadans consideren que estan darrere dels problemes de neteja. Així, assenyalen accions incíviques com ara el fet de deixar la brossa fora dels contenidors, però també problemes de l'empresa que té adjudicada la neteja viària (un 82% diu que s'ha de millorar la gestió), com són la falta de personal i la seva ineficàcia, així com mètodes que consideren que són insuficients. Els enquestats suspenen amb un 4,09 de mitjana la neteja viària, així com també suspenen la neteja i manteniment dels contenidors. Sí que aproven serveis com la deixalleria fixa i la mòbil i també el servei de recollida de residus voluminosos.

La tinença de gossos és un altre dels aspectes en què se centren les preguntes als enquestats, que en un 58% creuen que la ciutat té molts o bastants problemes de neteja relacionats amb aquests animals. En aquest sentit, els ciutadans consideren majoritàriament que la imposició de més sancions i el fet que aquestes fossin més cares, a més de les campanyes de conscienciació ho resoldrien.

LA XIFRA

82%
dels enquestats
són els que pensen que caldria millorar en la neteja viària. Volen més personal i canvi de mètodes.

Autobús car i “mal organitzat”

La mobilitat és l'altre problema destacat a la primera onada de Valora Tarragona, que durant aquestes enquestes s'analitza en profunditat. Els ciutadans que han participat en l'estudi assenyalen el transport públic urbà (36%) i l'aparcament (34%) com els àmbits en què es concentren els problemes. Fent referència al servei d'autobús municipal, els enquestats assenyalen que és car, insuficient, impuntual i amb horaris “mal organitzats i inadequats”. L'autobús és el tercer mitja de transport més utilitzat pels enquestats, superat pels desplaçaments a peu i en cotxe, i per damunt de la bicicleta i el taxi. Pel que fa a l'aparcament, els enquestats suspenen amb notes per sota de 4, tant els aparcaments dissuasius, com els de pagament, així com la seva disponibilitat. Un 56% desconeixen el pla de mobilitat, i pel que fa a les millores, demanen més pàrquings gratuïts o dissuasius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia