Urbanisme

municipal

habitatge

El 2019 s'hauran reallotjat 90 famílies de Ca n'Anglada

L'Ajuntament de Terrassa i la Generalitat formalitzen el darrer conveni per acabar l'operació d'esponjament del barri, iniciada el 2012, i enderrocar nou blocs de pisos

S'hi hauran invertit 17 milions

Ja hi ha firmat el compromís de la Generalitat per garantir la seva part de finançament per acabar la tercera i última fase de l'operació d'esponjament del barri de Ca n'Anglada de Terrassa que es va iniciar el 2012 després d'haver-se dissenyat el 2006. Els treballs s'acabaran el 2019 i suposaran l'enderroc de nou blocs de pisos construïts el 1969 i que tenen diverses patologies estructurals, i el reallotjament de fins a 90 famílies en altres promocions municipals o habitatges de lloguer de la ciutat, molts situats a Torre-sana.

La regidora d'Habitatge i Mediació Comunitària, Lluïsa Melgares, va destacar la dificultat d'una operació que ha implicat resoldre cas per cas cada operació de compra o lloguer, però va deixar clar que amb l'ajuda de l'oficina específica que es va crear per a aquesta operació, en les dues primeres fases les famílies, negociant amb les entitats financeres, han tingut un estalvi d'“un milió d'euros en càrregues hipotecàries anant a pisos públics”. Altres inquilins hauran preferit acceptar la indemnització corresponent al valor de l'immoble.

Ahir al matí la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, i el director de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, Jaume Font, i el tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Marc Armengol, van firmar el conveni que garanteix els 7,5 milions per fer efectiva la tercera fase, amb aportacions iguals de cada administració. En total s'haurà fet una inversió global de 17 milions pels enderrocs, indemnitzacions i expropiacions, i quedarà pendent la urbanització definitiva dels espais alliberats on de moment s'ha fet una actuació mínima en el cas dels tres blocs aterrats corresponents a la primera fase. Melgares va reiterar ahir el compromís de l'Ajuntament d'obrir un procés participatiu entre els veïns per treballar conjuntament els usos que s'hi poden donar.

Aquesta darrera fase de les obres preveu l'expropiació i enderroc de quatre blocs, amb un total de 80 habitatges, situats als números 1 i 3 del passatge de la Concòrdia, el número 2 del passatge de la Constància i el número 4 del passatge de la Previsió, que en total sumen 80 habitatges afectats, i implica el reallotjament de 36 famílies. La primera part de la fase està previst que s'executi entre aquest any i el 2018, mentre que la segona part es durà a terme entre els anys 2018 i 2019.

Queda pendent encara l'enderroc dels blocs 5 i 6 del passatge de la Prudència, en què ja s'han començat a fer els preparatius perquè comencin els treballs d'enderroc, que poden durar uns sis mesos, ja que s'han d'anul·lar els subministraments d'aigua, gas i telefonia i traslladar els elements d'enllumenat públic.

La consellera Borràs va destacar que aquesta operació no és només d'urbanisme, sinó de millora de la qualitat de vida d'un barri que amb els anys ha anat experimentant una degradació estructural dels habitatges i també de “les condicions de vida”.

Ocupacions i rehabilitació, el repte

Una de les qüestions que preocupen els veïns del barri de Ca n'Anglada, un cop encarrilada l'operació d'esponjament, és l'estat de degradació d'altres habitatges en mal estat del barri. Ahir mateix es va viure un episodi que va obligar a tallar el pas de vianant per algunes voreres del carrer Sant Damià per despreniment en alguns balcons. Aquesta qüestió i la de les ocupacions il·legals van portar la regidora Melgares a aprofitar la presència de la consellera per demanar-li el compromís de crear una comissió específica per abordar aquesta problemàtica. Hi va insistir en dues ocasions i Borràs ho va acabar acceptant, després d'assegurar que és un problema complex que es repeteix en altres municipis del país, i que el govern treballa per desenvolupar de forma “ferma” les eines de la llei 4/2016, de mesures de protecció del dret a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió residencial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona