Infraestructures

El nombre de viatgers del tren de la Pobla s'ha triplicat

La posada en marxa dels nous combois i l'augment de les freqüències ha propiciat que del 25 de juliol al 15 de setembre hagi augmentat un 189% en relació amb el mateix període del 2015

La posada en marxa dels nous trens de la línia de Lleida a la Pobla i l'increment de freqüències que ha comportat ha tingut una repercussió immediata en el nombre d'usuaris. Segons dades de Ferrocarrils de la Generalitat, en dos mesos el nombre de viatgers s'ha gairebé triplicat. Del 25 de juliol –en què es va estrenar el nou servei– al 15 de setembre s'han transportat 23.203 passatgers. Això suposa 15.194 viatgers més (un increment del 189,7%) respecte als 8.009 transportats l'any passat en les mateixes dates. La companyia també calcula que el mes de setembre es tancarà amb una demanda generada de 13.370 viatgers. Això suposa un increment del 196%, és a dir, 8.832 usuaris més respecte als 4.532 transportats el setembre del 2015.

La companyia es mostra molt satisfeta tant de l'acollida del nou servei com del bon funcionament de l'operativa, ja que assegura que les incidències han estat mínimes. Usuaris i alcaldes també valoren molt positivament la millora de la línia, tot i que des dels ajuntaments voldrien alguns ajustos horaris per adaptar-los encara més a les necessitats dels ciutadans.

L'estrena es va fer amb dos mesos i mig de retard respecte a la primera data anunciada, el 30 d'abril, ja que aleshores els combois no disposaven encara de l'homologació estatal per circular pels 1,9 quilòmetres de vies de Lleida que pertanyen a la xarxa ferroviària d'interès general. L'autorització no va arribar fins al 19 de juliol, després de múltiples crides del territori a no demorar més una inauguració molt esperada. I és que amb els nous trens gairebé s'ha triplicat l'oferta ferroviària que hi havia i el temps del trajecte entre Lleida i la Pobla s'ha reduït en uns quinae minuts. Amb el nou servei s'han ampliat de quatre a deu les freqüències en dies feiners entre Lleida i Balaguer i d'una a quatre en les comunicacions fins a la Pobla de Segur. A més, els horaris d'arribada a Lleida faciliten la connexió amb els trens regionals de Renfe i la línia del TAV.

Les millores també inclouen una reducció tarifària en les relacions amb el Pallars, amb rebaixes en els abonaments de deu viatges de fins al 37% en relació amb els preus que hi havia fins a finals de juliol, i l'equiparació del preu del bitllet senzill del tren i el bus.

Gràcies a la posada en marxa dels nous combois, aquest estiu l'oferta turística del Tren dels Llacs ha sumat tres caps de setmana més al calendari habitual. Del 30 de juliol al 13 d'agost les noves unitats panoràmiques van substituir el tren històric, que va deixar de circular el 16 de juliol per evitar la calor, ja que no disposa d'aire condicionat. Aquesta mesura s'havia pres cada any per evitar la incomoditat de les altes temperatures per als passatgers.

L'alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, explica que “la sensació que tenen els usuaris és molt bona i en l'àmbit institucional també”, tant per l'augment de freqüències com per la comoditat dels nous combois. Segons l'alcalde, la connexió amb Lleida i la possibilitat d'enllaçar amb Avant i TAV ha millorat molt “i això fa que la gent s'estigui acostumant a utilitzar el transport públic per fer aquests desplaçaments”. “Jo mateix com a alcalde he fet viatges a Barcelona en tren que abans feia en cotxe”, afirma. No obstant això, Vidal apunta que “sempre hi ha coses a millorar” i la seva demanda és que l'horari s'ampliï a primera i a última hores. Ara el primer tren de Balaguer cap a Lleida surt a les 6.58 del matí i l'alcalde considera que n'hi hauria d'haver un abans per poder enllaçar amb el primer Avant que surt de Lleida. També seria ideal, diu, que hi hagués un altre tren que tornés de Lleida a Balaguer més tard de les 21:15, que és l'últim que ho fa ara. El cap de la línia de Lleida a la Pobla de Ferrocarrils de la Generalitat, Emili Monsó, descarta que de moment s'introdueixin canvis en els horaris. “No preveiem ajustar els horaris perquè estan donant molt bon resultat, la prova és que estem triplicant el nombre de viatgers.” Tot i això, deixa la porta oberta a fer “petits ajustos” en el futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona