Infraestructures i serveis

El CCAE reclama 583.000 euros a la Generalitat

Una sentència que dona la raó al Consell Comarcal de l’Alt Empordà (CCAE) avala la reclamació de quotes cobrades per error durant quatre anys per primes de cogeneració d’una instal·lació de biogàs

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha donat la raó al Consell Comarcal de l’Alt Empordà (CCAE) i ha convertit la sentència del 31 de maig del 2021 en ferma –la Generalitat no hi ha presentat recurs de cassació–, en el contenciós pel pagament de les primes de cogeneració de la instal·lació que produeix energia elèctrica a partir del biogàs de l’abocador comarcal.

La Generalitat va cometre un error administratiu obligant a pagar unes quotes al Consell Comarcal, que gestiona el Centre de Tractament de Residus de Pedret i Marzà, corresponents als anys 2014, 2015, 2016 i 2017, i que ara hauria de tornar. L’import que el CCAE reclamarà a la Generalitat és de 582.672 euros. L’errada de la Generalitat es va produir a l’hora de registrar la planta, i va provocar que l’ens comarcal facturés un import d’acord amb un coeficient erroni de l’energia revestida a la xarxa. Aquesta errada la va detectar en una revisió la Comisión Nacional de los Mercados y la Competència, moment en el qual la Generalitat va fer que el Consell li abonés les quotes dels quatre anys anteriors, que són les que ara el Consell li reclamarà.

L’any 2005 es va posar en marxa una planta de tractament de biogàs al Centre de Tractament de Residus de Pedret i Marzà amb l’objectiu de reduir les emissions de metà que l’abocador llança a l’atmosfera. Aquesta infraestructura combustiona el biogàs a 1.200 ºC i en produeix CO2 (menys contaminant) i energia elèctrica. En el moment de legalitzar la planta de cogeneració elèctrica l’any 2009, la Generalitat va incloure la planta en el Registre d’Instal·lacions de Producció d’Energia Elèctrica en règim especial en un subgrup que no li pertocava. Aquest fet es va detectar l’any 2018.

El biogàs és el gas que es genera durant el procés de fermentació dels residus en la seva fase anaeròbica, i està compost principalment per metà. El procés de desgasificació consisteix en l’aspiració del biogàs generat al vas fins a una cambra de combustió. La combustió permet l’aprofitament energètic a partir d’un generador elèctric. L’energia extreta s’incorpora a la xarxa elèctrica. La capacitat de tractament és de 500 metres cúbics/hora.

L’ens comarcal va reclamar l’any 2018 les primes que no s’havien ingressat a causa de l’error, però la Generalitat va declinar la petició al·legant que la llei faculta l’administració perquè pugui esmenar “sense limitacions temporals els errors materials o de fet en què hagi pogut incórrer una resolució administrativa”. Aquell mateix any, el Consell Comarcal va iniciar la via judicial per reclamar les primes de cogeneració dels quatre anys anteriors (el període de prescripció) a l’esmena de l’error.

LA XIFRA

500
metres cúbics
per hora és la capacitat de tractament de la planta de biogàs.

LA DATA

23.07.21
Sentència ferma. Aquesta és la data en què el TSJC dona per ferma la decisió.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona