Infraestructures

Ryanair té més viatgers a Girona aquest hivern, tot i fer-hi menys vols

Acumula del novembre al gener gairebé un 1% més de passatgers que un any enrere, malgrat que ha operat un 9% menys d'enlairaments i aterratges que llavors

Tot i la important retallada de vols de Ryanair a l'aeroport de Girona-Costa Brava, aquesta temporada d'hivern la companyia irlandesa de baix cost està sumant viatgers a Vilobí respecte a l'any passat. Concretament, les 13 rutes regulars que ofereix aquest hivern Ryanair acumulen de novembre a gener un total de 154.129 passatgers, un 0,8% més que els 152.981 que van tenir en total en aquest mateix període les 14 rutes de l'hivern passat. La retallada de Ryanair no ha estat només d'una ruta sinó que també ha afectat el volum de vols d'altres destinacions que es continuen oferint. En total, de novembre a gener ha ofert 1.000 vols regulars –entre enlairaments i aterratges–, un 9% menys que un any enrere (1.099).

El mes en què més viatgers va guanyar Ryanair va ser el desembre, amb un augment del 2,4%. Per contra, al novembre hi va haver un descens del 0,8%, però és un descens molt menor si tenim en compte que aquell mes el nombre de vols va caure un 13,1%. Pel que fa a aquest gener, hi ha hagut un 1,1% més de viatgers, malgrat fer un 8,3% menys de vols.

Aquestes dades indiquen, doncs, que l'ocupació dels avions ha continuat disparant-se, com ja va passant des del 2014. La diferència respecte als mesos anteriors és que aquest cop no és que el descens de vols sigui superior al de passatgers, sinó que a sobre la dada de viatgers puja. En global, Ryanair aquest hivern a Girona acumula fins ara una mitjana de 154,1 passatgers per vol, xifra que suposa un 10,7% més que els 139,2 de l'any passat. Respecte a la capacitat dels avions, significa que s'ocupen el 81,6% dels seients disponibles, quan un any enrere s'omplia el 73,7%. Ryanair fixa el llindar de rendibilitat en el 75%.

Xifres globals negatives

Tot i que Ryanair suma viatgers, l'aeroport de Girona en global en perd respecte a l'any passat, ja que llavors s'oferia la ruta a Kíev de Wizz Air Ucraïna, que va suprimir-se l'abril passat. Així, entre aquests novembre i gener van passar per Vilobí un total de 158.245 viatgers, un 3,7% menys que en aquests mateixos mesos de l'hivern passat (164.254). De fet, tant al desembre com al gener s'han marcat nous mínims mensuals des que Ryanair va establir base a Girona el febrer del 2004. Ara el nou rècord negatiu és el d'aquest gener, amb només 47.287 viatgers.

La desaparició del vol de Wizz Air ha fet augmentar el pes de Ryanair, que aquest hivern acapara de moment el 97,4% del total d'usuaris de l'aeroport –la resta són bàsicament per a vols no comercials–, quan un any enrere només en tenia el 93,1%.

Pel que fa al volum global de vols, han caigut tant al desembre (-6,8%) com al gener (-0,6%) però al novembre van augmentar un 30% gràcies a l'augment de les operacions no comercials.

LA XIFRA

1.148
viatgers
ha guanyat Ryanair a Girona entre el novembre i el gener respecte a fa un any: ha passat de 152.981 a 154.129.

La incògnita de l'hivern que ve

La incògnita és ara què passarà l'hivern que ve, tot i que aquestes boníssimes xifres refermen la rendibilitat que treu Ryanair de Girona. La companyia irlandesa no ha parat de retallar els últims anys: de les 21 rutes de l'hivern 2013/14 va passar a 19 l'any següent; després va venir la forta retallada de l'hivern passat –amb pèrdues tan importants com Londres i París– fins a 14 rutes, i aquest any ha baixat un xic més, fins a només 13. S'ha tocat fons? El govern ha avisat que l'any passat hi va haver el perill real que no s'oferís cap ruta i l'aeroport es tanqués a l'hivern. Ryanair ara torna a amenaçar de reduir activitat a Girona perquè el govern no implanti un nou impost mediambiental al Prat. Ja ven bitllets per l'hivern que ve per Barcelona, però encara no per Girona. Caldrà esperar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.