Serveis

El tren número 13

En prop de dotze mesos s'han produït a Catalunya un total de tretze incidents

La majoria han estat descarrilaments, alguns provocats per xocs entre combois, tot i que també hi ha hagut esllavissades i algun acte vandàlic

Dos descarrilaments gairebé iguals a l'estació del Clot de Barcelona en un any

Des del març de l'any passat ja hi ha hagut 13 accidents, comptant el d'ahir, relacionats amb descarrilament o xocs a les vies de Renfe. Alguns, la menor part, han estat causats per actes vandàlics o per alguna esllavissada. Els altres són atribuïbles a errors humans o al mal estat d'alguns elements tècnics. La comissió d'investigació d'accidents ferroviaris és a punt de fer l'informe final sobre tres d'aquests accidents, els Vacarisses, l'Hospitalet i el primer que hi va haver al Clot. Per altra banda, n'hi ha quatre més, a Rubí, Vilamalla, Sant Pol de Mar i Granollers, la investigació dels quals està en curs.

6/2/12. Estació de França

Un tren que anava buit va descarrilar durant una maniobra, quan sortia de les vies del tren de rentatge per dirigir-se cap a l'andana. El descarrilament va danyar la infraestructura i el sistema d'electrificació, va deixar sense tensió la terminal i va causar l'aturada d'un tren que circulava pel túnel que uneix les estacions de França i Passeig de Gràcia. Els 21 passatgers del comboi aturat no van ser evacuats ni van rebre ajuda fins al cap d'una hora.

20/11/12. El Clot

Almenys 25 persones van resultar ferides a conseqüència de la topada d'un Talgo i un tren de rodalies. L'accident va tenir lloc al túnel entre les estacions de Clot Aragó i Arc de Triomf. El xoc es va produir quan un tren procedent de Maçanet Massanes va encalçar un tren hotel, que havia de fer el trajecte Barcelona-Zuric-Milà i que circulava buit. L'incident va ser semblant a un altre que havia tingut lloc un any abans.

27/10/11. Sant Pol de Mar

Un tren de la línia R1 va descarrilar a prop de l'estació de Sant Pol de Mar. La cinquantena de viatgers que anaven en el comboi, que havia sortit minuts abans de Calella, van resultat il·lesos i van poder arribar pel seu propi peu fins a l'estació. En total tres dels sis vagons que portava el tren havien sortit de la vila.

13/10/11. Vilamalla

Un tren de la línia de Barcelona a Portbou va descarrilar a dos-cents metres de l'estació de Vilamalla amb 51 passatgers a bord. Els viatgers del tren van sortir del tren i van recórrer la distància fins a l'estació de Vilamalla. L'accident es va produir quan els dos eixos del primer vagó van sortir de la via.

27/8/11. Granollers

Descarrilament a la zona de Granollers que està registrat pel Ministeri de Foment com un dels casos sobre els quals hi ha una investigació en curs. No hi ha constància que provoqués ferits.

9/6/11. Àger

Una esllavissada prop de l'estació d'Àger, a la Noguera, va provocar el descarrilament d'un tren que baixava de la Pobla de Segur en direcció a Lleida. L'accident, que no va provocar cap ferit, va obligar a tenir aturat el trànsit ferroviari unes hores, i el servei es va fer en autocar.

23/6/11. Pradell de la Teixeta

Els usuaris de la línia de Casp van haver de cobrir el trajecte en regional entre Reus i Móra la Nova en autocar a causa del descarrilament parcial, sense més conseqüències, d'un tren de mercaderies a l'estació de Pradell de la Teixeta, al Priorat.

29/4/11. El Clot

Divuit passatgers, entre ells dos nadons, van resultar ferits lleument en topar un tren de rodalies i un Talgo al túnel d'accés a l'estació. El xoc, que sembla que va ser provocat per una errada humana, va tenir lloc quan el comboi de la línia R1, que circulava en direcció a Marató, va envestir per darrere el tren hotel Talgo, que estava estacionat en espera de sortir en direcció a Girona. Un any després es va produir un accident semblant al mateix lloc i amb el mateix tipus de trens.

23/4/11. L'Hospitalet

Un tren regional provinent de Lleida i amb cent passatgers a bord va descarrilar el dia de Sant Jordi a l'altura de l'estació del barri de la Torrassa de l'Hospitalet. L'incident no va provocar cap ferit.

5/4/11. Rubí

Un tren de càrrega va descarrilar a l'estació de Rubí. El comboi, que anava de Can Tunis a Lió, va sortir de la via després que se saltés un senyal lluminós de parada absoluta. La circulació de rodalies i mercaderies es va mantenir per la via 2.

21/3/11. Sitges

Un tren de dos pisos de la línia R2 del servei de rodalies de Renfe procedent de Sant Vicenç de Calders va descarrilar quan es disposava a entrar a l'estació. Els 400 passatgers que hi anaven es van haver de traslladar a peu per la via fina a l'estació, situada a 400 metres del lloc de l'accident. Dues persones van resultar ferides lleument.

16/3/11. Vacarisses

El nombre de ferits pel descarrilament d'un tren a Vacarisses va pujar fins a set, tots de caràcter lleu. L'accident va tenir lloc entre les estacions de Vacarisses i Viladecavalls, quan el primer vagó va descarrilar en xocar amb una gran pedra que hi havia a la via.

Sense morts
En aquests mesos, els accidents han provocat, en la majoria dels casos, només ferits lleus.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona