Serveis

La navegació fluvial a l'Ebre es retardarà per la riuada

La CHE desembassa 1.400 metres cúbics per segon del pantà de Mequinensa per la crescuda provocada per les pluges

Els treballs al canal de la dreta impedeixen obrir la resclosa de Xerta

L'episodi de pluges intenses a la conca de l'Ebre ha provocat una altra crescuda dels seus afluents i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha optat per una crescuda controlada al tram final del riu, amb el desembassament de 1.400 metres cúbics per segon del sistema de pantans de Mequinensa, Riba-roja i Flix. Una crescuda que no se sap encara quants dies s'allargarà, però que impedirà l'inici de la campanya de navegació fluvial el 2 d'abril, coincidint amb la Setmana Santa. Quan el cabal del riu supera els 800 metres cúbics per segon, l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece) tanca la via navegable. “Si el cabal del riu baixa, posarem un parell d'embarcacions de vigilància per oferir servei a les piragües”, ha explicat el director de l'Idece, Jordi Borràs. Tot i que la temporada de navegació al tram català de l'Ebre comença per Setmana Santa i s'allarga fins al novembre, les piragües hi poden navegar tot l'any si les condicions del riu ho permeten.

Tampoc es podrà obrir la resclosa de Xerta la setmana que ve, pels treballs de manteniment que s'estan fent al canal de la dreta de l'Ebre. “La comunitat de regants ja ens va comunicar que no acabarien les obres fins a mitjan mes d'abril; per tant, la resclosa no es podrà posar en servei”, ha dit Borràs.

Només tres setmanes després de l'última avinguda de l'Ebre, s'ha repetit l'episodi. Una crescuda que facilitarà l'arrossegament riu avall de macròfits, que són un dels principals problemes de la via navegable. L'Idece ha adjudicat el manteniment de la via a la unió temporal d'empreses Acsa, Aquambient i Servidel per un import d'1,5 milions d'euros pels pròxims tres anys. L'empresa es farà càrrec de la senyalització del tram navegable, de dragar els punts necessaris i segar i retirar les algues del riu, per a la qual cosa adquirirà una màquina específica. En l'última campanya prop de 30.000 persones van navegar pel tram català de l'Ebre i es calcula que van fer una despesa diària de 50 euros.

LA XIFRA

1.045
metres cúbics
per segon era el cabal de l'Ebre ahir a la tarda a l'estació d'aforament de Tortosa, en tendència a l'alça.

Mor arrossegada pel riu Sénia

Els equips de rescat van localitzar ahir al matí el cos sense vida d'una jove de Rosell (Baix Maestrat) desapareguda dilluns a la tarda mentre passejava per la vora del riu Sénia, a l'altura del Molí de l'Abat. La noia va entrar a l'aigua per rescatar el seu gos, que hi hauria caigut, i va ser arrossegada pel fort corrent del riu, en un punt on el Sénia fa de frontera natural entre Catalunya i el País Valencià. L'accident ha consternat els veïns de Rossell, la Pobla de Benifassà i la Sénia. El cos va aparèixer uns quilòmetres més avall del punt on la noia va caure a l'aigua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona