Administracions

El departament estrenarà disset nous cantons al 2015

El projecte de nova llei electoral divideix per dos el nombre de cantons però manté el nombre de consellers aplicant estrictament la paritat

La nova llei del 17 de maig 2013 imposa diferents canvis en la representació local i el calendari electoral. Aquesta reforma, que prendrà efecte a les properes eleccions dels consells generals al març 2015, té com a conseqüències les més visibles el nombre de cantons i la representació paritària. Els ara consellers generals s'anomenaran d'ara endavant «consellers departamentals».

A partir de 2015, els candidats a les cantonals es presentaran exclusivament per equips de dues persones, una dona i un home, que els electors hauran d'elegir exclusivament per parella i per cantó. Aquesta mesura tindrà com efecte la representació exactament igual entre elegits homes i dones al contrari de la situació actual massivament masculina.

Cada departament tindrà una nova repartició, el nombre de cantons passant a la meitat del nombre actual, arrodonit al nombre imparell superior. Pel que fa Catalunya Nord, o més administrativament dit els Pirineus-Orientals, el nostre departament tindria doncs 17 cantons (contra els 31 actuals) i Perpinyà passaria de 9 cantons a 6.

La divisió de la població actual del departament de 448.545 habitants entre 17 cantons dona una població mitjana de 26.385 per cantó. Aquesta xifra, que pot tenir un marge de més o menys 20% segons aconsella el Consell d'Estat, és la que ha permès d'establir el projecte del nou dibuix dels futurs cantons (veure mapa). El Consell general actual ha de pronunciar-se sobre aquest projecte amb els seus comentaris que el prefecte trametrà al Ministeri de l'interior.

Els departament dels Pirineus-Orientals té actualment una gran desigualtat de població entre els cantons amb una proporció que va de 1 a 21 (1248 habitants al cantó de Sornià per 26.412 habitants al cantó d'Argelers). Amb aquesta revisió de la carta electoral la relació passaria a ser al màxim de 1 a 1,5. Segons la prefectura, el projecte s'ha construït a base del mapa actual, de l'unitat comunal i les realitats topogràfiques.

Un Canigósobredimensionat

C.

Un dels nous cantons, anomenat "Canigó", que inclou 41 petits municipis i que s'ha justificat per «principi d'igualtat demogràfica» pot semblar desconcertant pel que fa la seva gran expansió territorial i la manca de comunicacions interiors: de Rodès a Costoja i de Tallet a Mentet. I sobretot trenca la percepció que té la gent de l'equilibri històric, geogràfic i tradicional vall de la Tet/vall del Tec o Conflent/Vallespir. C.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.