Política

La taula de diàleg tanca dos acords sobre la fi de la judicialització i la protecció i l’impuls del català

Els dos governs es comprometen a impulsar “abans de final d’any” les reformes legislatives “que calgui‘ per acabar amb la repressió

La Moncloa es compromet a impulsar la revisió del reglament del Senat perquè es pugui intervenir en català i a instar la UE a que s’utilitzi el català al Parlament Europeu

La reunió de la taula de diàleg d’aquest dimecres a Madrid ha acabat amb dos acords, un primer per posar fi a la judicialització, i un segons, sobre la protecció i l’impuls de la llengua catalana, que inclou demanar la revisió del reglament del Senat perquè els polítics hi puguin intervenir en català i demana a la Unió Europea que es pugui utilitzar el català al Parlament Europeu, així com que la ciutadania es pugui dirigir al Parlament Europeu en català.

En la seva compareixença , el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha considerat “un pas endavant perquè en la reunió d’avui s’ha començat a donar fruits concrets”. “Són acords que donen resposta a una majoria àmplia de la societat catalana. Avui abandonem els monòlegs i abracem els acords i el d iàleg com a forma de fer política”, ha destacat. A més, ha explicat que s’ha pactat impulsar reformes i “activitat política” sempre “dins de l’ordenament democràtic vigent” i “en el marc de reforma establert”. “Es renuncia a accions que treguin la política fora de les regles del joc democràtic”, ha assegurat.

La consellera de Presidència. Laura Vilagrà, ha explicat que els dos governs s’han compromès a “impulsar les reformes legislatives que calgui abans de final d’any” que permetin avançar en la fi de la repressió. Un “pas previ”, segons Vilagrà, per “posar fi al conflicte polític”, que ha recordat “passa per atendre les demandes de la majoria social i transversal”. “Fins que la ciutadania no pugui votar estem lluny de resoldre conflicte polític de fons”, ha remarcat.

Preguntada sobre si l’acord de judicialització inclou la modificació de la sedició, Vilagrà ha assegurat que “la majoria” per poder impulsar una renovació legislativa al Congrés “hi és” i depèn de la negociació entre els grups parlamentaris, tot i que Bolaños en la seva compareixença a la Moncloa ha recordat que en l’actualitat la majoria per aprovar reformes legislatives no existeix.

Sobre el català, Vilagrà ha explicat que l’acord “garanteix el suport al marc normatiu aprovat pel Parlament i impossibilita la imposició de percentatges”. Bolaños ha explicat que en l’acord també preveu garantir “l’autonomia dels centres” per decidir sobre el projecte lingüístic segons la realitat social i lingüística de l’entorn.

Un punt i a part

ha afirmat que la reunió d’aquest dimecres s’ha celebrat en un ambient “sincer, amable i constructiu” on s’han ultimat els acords “partint de posicions polítiques diferents, però buscant sempre punts d’equilibri i d’acord”. “Avui no és un punt i final, sinó un punt i a part, i seguirem treballant amb discreció”, ha dit. Entre les qüestions a abordar, Bolaños ha insistit que el seu executiu està disposat a abordar una reforma del delicte de sedició, malgrat que considera que a hores d’ara no hi ha el consens necessari que permeti construir una majoria al Congrés. En tot cas ha apuntat que “cal seguir parlant” sobre aquest punt.

La tercera trobada de la taula de diàleg i negociació, segons Bolaños, “té un valor molt especial” perquè en les dues primeres reunions es va impulsar el “valor del diàleg”, però la d’avui ha fet “un pas endavant” on es “recullen fruits concrets amb acords en diferents matèries”.

Bolaños ha recordat que els acords assolits aquest dimecres en dos documents han estat “molt treballats”, integren “els diferents punts de vista dels dos governs”, i que “donen resposta a una majoria àmplia i transversal de la majoria social catalana”. “Avui abandonem els monòlegs i abracem els acords i el diàleg com a forma per fer política útil”, ha dit.

Preguntat per la reforma dels delictes de rebel·lió i sedició, Bolaños ha apuntat que el seu govern “està disposat a harmonitzar” la tipificació que consta al Codi Penal amb les legislacions europees, però ha insistit que ara per ara “no hi ha majoria parlamentària” per fer-ho possible.

La Moncloa es refereix a una manca d’acord amb ERC i Junts per a la reforma d’aquest delicte. Fonts de l’executiu han recordat que fins ara la proposta de l’independentisme és una derogació, i una reforma implicaria un acord sobre la profunditat dels canvis respecte al text vigent.

“Cal seguir parlant”, ha dit Bolaños, i “no vull anticipar res”, perquè en tot cas “estem parlant de fets futurs i no de realitats concretes”, i calen acords “transversals i amplis”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia