Política

El Parlament demana a l’Eurocambra que suspengui la missió a Catalunya per avaluar l’ús del castellà a les escoles

La cambra envia una carta on argumenta que l’acció “forma part d’una dinàmica de persecució de la llengua catalana”

La mesa ha acordat, a petició de la CUP-NCG, enviar una carta en nom del Parlament a l’Eurocambra per rebutjar la missió que enviaran a Catalunya per avaluar l’ús del castellà a les escoles. L’acció està prevista per al segon semestre del 2023. A la carta s’apunta que la missió en qüestió “forma part d’una dinàmica de persecució de la llengua catalana i contravé el consens social existent a Catalunya entorn a la defensa del model d’immersió lingüística”. També s’especifica que “només el 32,4% de la població és parlant habitual de català” i que aquesta xifra “s’ha anat reduint en les darreres dues dècades i deixa la llengua en un estat d’enorme vulnerabilitat”.

Per tot plegat, la missiva recull que la Mesa “sol·licita que el Parlament Europeu suspengui l’enviament de la missió per avaluar la situació del castellà a les escoles i assumeixi el seu compromís amb la defensa de la llengua catalana, especialment en matèria d’ensenyament”.

D’altra banda, durant la reunió de la mesa d’aquest matí l’òrgan també ha tramitat la sol·licitud de la CUP i els comuns per celebrar un ple monogràfic sobre canvi climàtic, tot i que no té data fixada.

El proper ple

Per la seva banda la Junta de Portaveus ha fixat l’ordre del dia del proper ple, previst pels dies 22, 23 i 24 de novembre. El plenari debatrà la proposició de llei de modificació de la llei de mesures del pressupost anterior sobre el fons de transició nuclear, presentada pel PSC i que es tramita per lectura única, així com la proposició de llei de Cs per a garantir un sistema educatiu trilingüe. Durant el ple es designarà els tres experts del Consell Assessor sobre Canvi Climàtic.

El ple també debatrà la proposta de resolució registrada per ERC, Junts, CUP i comuns per exercir el dret de petició i poder comparèixer tant davant de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu com davant la comissió d’investigació sobre Pegasus a Brussel·les. Fonts de la Junta han explicat que els impulsors han demanat que s’enviï una carta al Parlament Europeu per explicar-los que s’ha registrat aquesta iniciativa i que es debatrà al ple, i per demanar la compareixença a l’Eurocambra el dia 29 de novembre, quan es reuneix la comissió d’investigació, o més endavant.

A banda, el dimecres 23, després de la sessió de control al govern s’aturarà el ple per celebrar un acte en motiu del 25 de novembre, Dia per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. L’acte se celebrarà a l’auditori del Parlament i comptarà amb la presència d’artistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona