Política

El G7 dona suport als esforços per promoure una pau integral, justa i duradora a Ucraïna

El grup dels països més industrialitzats del món ha expressat la seva “unitat” perquè Putin i altres responsables russos retin comptes davant la justícia per la guerra

Adverteixen Rússia que qualsevol ús d’armes químiques, biològiques o nuclears tindrà “conseqüències severes”

Els líders del G7 han donat suport aquest divendres als esforços per promoure una pau integral, justa i duradora a Ucraïna i han celebrat la resolució de les Nacions Unides aprovada ahir.

“Seguim compromesos amb la diplomàcia i donem la benvinguda i donem suport als esforços seriosos del president (Volodímir) Zelenski per promoure una pau integral, justa i duradora en línia amb la Carta de l’ONU en delinear els principis bàsics a la Fórmula de Pau”, han apuntat en un comunicat després de reunir-se virtualment.

Els líders del G7, que conformen els països més industrialitzats del món, han celebrat el dia de l’aniversari de la guerra d’Ucraïna una cimera telemàtica —amb el Japó com a amfitrió— per emfatitzar el suport a Kíiv i la intenció de continuar aplicant sancions sobre Moscou.

Hi ha participat també el president ucraïnès, davant qui han recordat el seu “suport infrangible a Ucraïna durant el temps que sigui necessari”.

“Els atroços atacs de Rússia durant els darrers 365 dies han posat al descobert la crueltat de l’agressió en curs. Condemnem la guerra il·legal, injustificable i no provocada de Rússia, el menyspreu per la Carta de l’ONU i la indiferència davant dels impactes que la seva guerra està tenint en les persones de tot el món”, afegeixen.

La trobada ha tingut lloc unes hores després que l’Assemblea General de l’ONU aprovés dijous una resolució que demana el “cessament d’hostilitats” a Ucraïna i la retirada de les tropes russes, amb el vot a favor de 141 països, set a contra i l’abstenció de 32.

El punt central de la resolució és el cinquè, que demana a Rússia “una retirada immediata, completa i incondicional de totes les seves forces militars del territori ucraïnès dins de les seves fronteres reconegudes internacionalment”, i anomena després un “cessament d’hostilitats”.

Els líders del Japó, Alemanya, l’Estat francès, Itàlia, el Regne Unit, el Canadà i els Estats Units, han expressat la seva “unitat” perquè el president de Rússia, Vladímir Putin, i altres responsables russos retin comptes davant la justícia per la guerra a Ucraïna.

Han afirmat, per tant, que donen suport a les investigacions del fiscal de la Cort Penal Internacional (CPI) i del fiscal general d’Ucraïna.

A la resolució el G7 adverteix també que qualsevol ús per part de Rússia d’armes químiques, biològiques o nuclears tindrà “conseqüències severes” i han criticat la “inacceptable retòrica nuclear” que està mostrant Rússia.

En aquest sentit, han reconegut la seva preocupació per la sortida d’aquest país del tractat New Start i pel control de la planta de Zaporíjia.

“Rússia va començar aquesta guerra i Rússia pot acabar aquesta guerra. Fem una crida a Rússia perquè aturi la seva agressió en curs i retiri immediatament, completa i incondicionalment les seves tropes de tot el territori internacionalment reconegut d’Ucraïna”, han afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes