Política

La OPEP no veu realista posar data a la fi dels combustibles fòssils

En la recta final de la cimera del clima, el president de la COP28 vol accelerar les negociacions per poder arribar a una entesa

La COP28 enfila la recta final amb negociacions contrarellotge per assolir una mínima entesa sobre el que és el principal escull: la fi dels combustibles fòssils. Amb voluntat que s’arribi a pacte abans que dimarts acabi la cimera, el seu president, el Sultà al Yaber ha presentat “noves dinàmiques” per accelerar uns avenços que “no són prou ràpids”. Al Yaber té previst reunir-se amb els negociadors de les 198 delegacions presents a Dubai de forma que tothom es pugui relacionar “entre ells i de forma transparent” L’objectiu és clar: que es vagi a aquestes reunions finals “preparats amb solucions, però també preparats per ser flexibles”.

La fi dels combustibles fòssils continua sent el gran desacord. Hi ha una divisió entre el bloc d’estats participants que reclamen un missatge clar sobre l’inici del final i el que eludeix pronunciar-s’hi. Entre els primers hi ha la Unió Europea, els EUA i molts països en vies de desenvolupament. Entre els segons hi ha actors clau en les negociacions climàtiques, com la Xina, Rússia, l’Índia i l’Aràbia Saudita. Molts dels que rebutgen posar data formen part de l’OPEP, l’Organització de Països Exportadors de Petroli que avui assegurat que no s’oposa a la fi dels combustibles fòssils però sí a fixar-ne un termini perquè “no és realista”. Des de l’OPEP recorden que com a mínim fins al 2045 continuarà augmentant la demanda, segons fonts recollides per l’agència Efe.

“La demanda segueix creixent, preguntin als països que compren petroli el perquè. Nosaltres no els diem que comprin, no els obliguem, només atenem les seves comandes”, asseguraven les mateixes fonts.

Segons les previsions de l’OPEP no serà fins el 2045 quan la demanda de petroli comenci a caure, un combustible que no només té usos energètics, recordaven, sinó també és molt important per a la indústria petroquímica o la farmacèutica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.