Política

CDC, ERC i grups sobiranistes reclamen un referèndum en un manifest si el TC retalla l'Estatut

Política

Unes seixanta personalitats del món social, cultural i polític català, en representació d’entitats i partits –com CiU, ERC i ICV– van subscriure i presentar ahir un manifest de la Plataforma pel Dret de Decidir (PDD) que reclama un referèndum si el Tribunal Constitucional “retalla” l’Estatut, i la mobilització de la ciutadania. 

El manifest adverteix que “la sentència que el TC dictarà properament pot ser un veritable frau a la voluntat popular” des d’un punt de vista “de legitimitat democràtica”. “L’opinió de 12 jutges designats només pel PSOE i el PP s’imposarà arbitràriament contra la veu de la ciutadania i les institucions catalanes”, sosté el text, que va llegir l’escriptora Patrícia Gabancho.

A l’acte hi van ser presents diversos dirigents de CiU –com Felip Puig i David Madí i els exconsellers Joan Guitart i Agustí Bassols–, així com la portaveu parlamentària d’ERC, Anna Simó, i el diputat Pere Aragonès. També hi havia membres de sector sobiranista d’ICV, com Josep M. López Llaví, i el secretari general del partit municipalista EPM, Pere Garriga, i el president del Centre d’estudis Sobiranistes, Alfons López Tena. L’exdiputat del PSC Jaume Sobrequés va intervenir a l’acte amb una defensa encesa de la independència de Catalunya, mentre el president d’Òmnium, Jordi Porta, reclamava “unitat d’acció” de les forces catalanistes en defensa dels drets nacionals i d’un finançament just.

“L’espoli fiscal aguditza encara més la crisi econòmica”, diu el text, que és subscrit també per noms del món cultural com els actors Joan Crosas, Joel Joan, Lluís Soler, Teatre de Guerilla; escriptors com Matthew Tree i Alfred Bosch; músics com Titot i Jaume Arnella, i el futbolista Oleguer Presas.

Després d’haver convocat dues grans manifestacions contra la retallada de l’Estatut i a favor d’unes infraestructures catalanes, la PDD defensa ara que tant les reaccions institucionals com les populars al TC “no poden limitar-se a les declaracions de rebuig”, segons el seu portaveu Xavier Altadill. Felip Puig va reiterar que si l’autogovern fixat a l’Estatut queda “alterat” caldrà “tornar a consultar al poble” . El PP a Catalunya va lamentar la “deriva independentista de CiU”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.