Política

Política

Socis per conveniència

Junts i ERC, en minoria a Girona, han pactat el pressupost i el nou contracte de neteja amb els dos exregidors de Cs

Guanyem veu indicis d’il·lícit penal en la contraprestació a Pujola pel seu vot en el canvi de model en les deixalles

L’equip de govern de Girona, en minoria, ha acceptat els vots dels dos regidors que el juny del 2019 formaven el grup de Ciutadans, Daniel Pamplona i Míriam Pujola, ara no adscrits. L’equip de govern considera que l’oposició (Guanyem i el PSC) ha optat pel bloqueig i que només els quedava l’alternativa triada: el 25 d’octubre, Pamplona, llavors edil díscol de Cs i que es va abstenir en l’aprovació dels comptes (132 milions) i les ordenances, i abans-d’ahir, Pujola, que va avalar l’externalització de la recollida d’escombraries (8 anys i un valor estimat del contracte de 184,3 milions).

El ple de dilluns va elevar la tensió i la crispació a les cotes més elevades del mandat. Guanyem va retreure a l’equip de govern les maneres i el soci triat per aprovar que es posi a licitació la neteja i la gestió de residus a través d’una empresa concessionària. “No volem la vella política en una Catalunya independent”, va reclamar el portaveu, Lluc Salellas.

“Greuge” respecte a altres regidors

Acompanyat de la regidora Cristina Andreu, Salellas va ampliar ahir, en roda de premsa, la crítica a l’equip de govern per haver triat Pujola i per com hauria obtingut l’aval al canvi de model de la neteja. “Pujola passa a ser contractada per l’Ajuntament i té dret a un assessor. És un greuge respecte als regidors que formen part del grup municipal i que van ser triats per la ciutadania.” El 27 de maig del 2019, Guanyem va obtenir 8.311 vots i sis regidors, i Ciutadans, amb Pamplona i Pujola, 2.891 i dos regidors. Salellas va recordar que Pujola cotitzarà ara a la Seguretat Social i té dret a un assessor. A Guanyem, tenen una persona contractada (Salellas) i dos assessors.

Guanyem va revelar ahir que veu indicis d’il·lícit penal en el vot de Pujola i la contraprestació que hauria rebut. “Pamplona i Pujola tenen més drets que els regidors d’un grup municipal.” Un equip jurídic estudiarà si Guanyem impugna al jutjat la “utilització de recursos públics a canvi d’aconseguir l’aprovació del contracte”, va dir Salellas.

L’endemà d’haver aprovat el ple de clàusules per a la posada a licitació del nou contracte de neteja, que va ser inclòs d’urgència, l’equip de govern, de Junts i ERC, va delegar en el portaveu, Lluís Martí, la valoració dels recents acords amb els exregidors de Ciutadans. “És un pur exercici de responsabilitat. Tant la qüestió del pressupost com el contracte de neteja, el més important de l’Ajuntament, tenen una transcendència importantíssima, i vam parlar amb tots els grups per trobar-ne el desllorigador. Al final, Pujola va ser l’única edil que, fent un exercici de responsabilitat, va presentar un paquet de 80 mesures per millorar els plecs i ens va donar suport.”

“La pinça del boicot”

Martí, tercer tinent d’alcaldia, nega que Pujola hagi rebut un tracte de favor. Afirma que haurien atès la seva demanda encara que el contracte de neteja no hagués anat al ple. Lamenta “la pinça del boicot” del PSC i Guanyem. “A Guanyem hi ha un component polític, de model, però no té tanta explicació al PSC. Tenint, a més, informes de secretaria que la gestió no podia ser de cap altra manera”, diu Martí.En la roda de premsa d’ahir, Cristina Andreu (Guanyem) va afirmar que la gestió municipal no té rumb: “L’equip de govern no té estratègia ni projecte ni pensa en la transformació de la neteja i la gestió de residus”.D’altra banda, Pujola i Pamplona, antics companys, són ara enemics gairebé irreconciliables, segons es va veure en el ple de dilluns. Pujola prepara una demanda contra l’Ajuntament perquè li haurien vulnerat els seus drets fonamentals quan va ser expulsada del grup de Ciutadans per Pamplona i va passar a ser no adscrita a l’octubre



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia