Política

El Tribunal Suprem tomba dos projectes lingüístics per incomplir el 25% de castellà

Es tracta de les escoles Bogatell de Barcelona i Josefina Ibañez d’Abrera

Rebutja els recursos de cassació de la Generalitat en considerar que manquen de motivació

El Tribunal Suprem (TS) ha tombat els projectes lingüístics de dues escoles de Barcelona per no complir amb un mínim del 25% de castellà en l’ensenyament, després de rebutjar els recursos de cassació de la Generalitat en considerar que manquen de motivació.

Segons les providències a les quals ha tingut accés Efe, la secció primera del contenciós-administratiu ha desestimat els recursos presentats contra la decisió del TSJC d’imposar el 25% de castellà a les escoles públiques de Bogatell de la capital catalana i Josefina Ibáñez d’Abrera (Baix Llobregat) perquè “no s’ha fonamentat suficientment”.

La Generalitat va assegurar que la decisió del TSJC podia ser “greument danyosa per als interessos generals” i va argumentar falta de legitimació dels denunciants, cosa que l’alt tribunal ha rebutjat.

El TS també ha retret que la Generalitat afirmi “que el recurs es projecta de forma generalitzada sobre el sistema lingüístic, sense una altra acotació i matís”, una circumstància que “no apareix degudament emplenada sinó per referències a l’excés genèriques i indeterminades”.

La presidenta de l’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB), Ana Losada, ha valorat “molt positivament aquestes providències perquè demostren que independentment que estiguem bloquejats amb el 25% els centres han de programar assignatures en castellà”.

“La gent s’ha pensat que el 25% no és vàlid”, ha lamentat Losada, que ha recordat que el castellà “és llengua vehicular a l’escola catalana” perquè ho marca la llei.

En les sentències de març del 2021 recorregudes per la Generalitat, es reconeixia a les famílies “un ensenyament que inclogui el castellà com a llengua vehicular, en proporció raonable” que “a falta de la seva concreció” s’ha de fixar en un mínim del 25%.

El TSJC va anul·lar el passat any els projectes lingüístics de tots dos centres per no contemplar “el caràcter vehicular del castellà com a llengua oficial, juntament amb el català, i anul·lar igualment qualsevol altre projecte lingüístic” en cas que “incorri en igual defecte”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia