El capellà d'Horta suspès tenia una Play Station a la sagristia per atraure els joves

L'alcalde d'Arnes creu que el bisbe hauria de rellevar-lo del seu poble per tranquil·litzar la gent

«Aquest mossèn té una forma d'actuar a què no estem acostumats a Arnes; la realitat és que té uns mètodes per aconseguir que els joves vagin a missa que no compartim», afirmava ahir l'alcalde d'Arnes, el convergent Xavier Pallarès. Al marge de ser el rector de la parròquia d'Horta de Sant Joan, població en què van tenir lloc els fets de dissabte a la nit, mossèn Arasa també és el capellà d'Arnes i de Bot des de l'estiu del 2009. «Els diversos pares que han vingut a parlar amb nosaltres a l'Ajuntament no veuen gens normal aquest tipus de confiances del capellà amb els xiquets», va assenyalar Pallarès.

Segons ha pogut saber l'alcalde, el mossèn havia instal·lat una Play Station a la sagristia perquè els joves poguessin jugar als videojocs. També els passava pel·lícules de terror, a la nit. «I tot això, per jugar», va remarcar. Pallarès va afegir-hi que, de moment, a Arnes no tenen constància de cap actuació del capellà que pugui ser constitutiva de delicte. «Potser tot això no és cap delicte, però la gent del poble no estem gens habituats a aquest tipus de comportaments», va insistir. Per exemple, Pallarès va detallar que alguns xiquets han explicat que algun dia se'ls va emportar amb cotxe fora d'Arnes, sense que els pares ho sabessin, ja que el mossèn viu a Bot. Fins i tot, un dels menors els va revelar que, com que no cabien tots en el vehicle, Arasa hauria retirat la safata del maleter per fer-los un lloc. «Estem preocupats perquè és un fet desagradable, però també per ell mateix, ja que és el capellà del poble», va admetre Pallarès.

Ahir, més gent a missa

Arasa no va oficiar la missa d'Arnes del dimecres, sinó que va ser substituït per l'arxipreste de Gandesa. Però sí que va fer la missa d'ahir, i la polèmica pel cas d'Horta de Sant Joan va fer que hi hagués molta més gent que la que és habitual en un divendres a la tarda. L'alcalde d'Arnes va afegir-hi que «potser el mossèn va actuar de bona fe», tot i que va advertir que «també cal tenir en compte que els xiquets d'Horta de Sant Joan s'ho van passar molt malament». Pallarès va anunciar que li ha demanat al bisbe de Tortosa que prengui una decisió ràpida sobre el capellà. «Si el trauen d'Horta de Sant Joan, el més lògic és que també el rellevin a Bot i Arnes», va valorar Pallarès. En la reunió de dimecres a la tarda entre el bisbe, els pares dels xiquets i els alcaldes, monsenyor Xavier Salinas els va demanar «una mica més de paciència», ja que volia analitzar el cas amb profunditat abans de prendre una decisió definitiva. «Les dones més grans estaven contentes amb el capellà, però al poble hi ha molt de neguit», va dir.

Jocs amb llanternes
Els fets que han provocat la polèmica són els següents. Diverses fonts van confirmar a l'ACN que el capellà i un grup de sis joves menors d'edat –tres noies i tres nois- van quedar per sopar en un restaurant d'Horta de Sant Joan, dissabte a la nit. Posteriorment, es van traslladar al casal de la població, on Arasa hauria plantejat a les tres noies desplaçar-se amb el seu cotxe fins a l'església, per visitar-la de dins amb llanternes. En el grup final que es va dirigir cap al vehicle s'hi va afegir a última hora un noi. De fet, al cotxe del capellà hi van accedir dues de les tres noies i el noi. La tercera es va acabar quedant fora, després que el seu abric es quedés parcialment enganxat a la porta. El fet que Arasa intentés arrencar el vehicle precipitadament, amb el tancament de les portes bloquejat, a tota velocitat i amb el volum de l'equip de música a tota marxa, va espantar els seus acompanyants. Així, la noia i el noi que viatjaven als seients posteriors van poder abandonar el vehicle. Segons han explicat, un dels dos ho hauria fet amb el cotxe en marxa. Però no va aconseguir-ho la noia que seia en la posició del copilot, que va haver de continuar el trajecte fins que el capellà va decidir aturar el cotxe a la mateixa plaça de l'Ajuntament, on es troba l'església, i la va deixar baixar. El missatge curt de text que el mateix Arasa va fer arribar a aquesta última noia, una estona després que ocorreguessin els fets, intentant-li fer veure que el que havia succeït era irrellevant i demanant-li que no ho comuniqués a ningú, va acabar de complicar la situació.

«No és cert que els pares hagin retirat la denúncia»

G.M.

L'alcalde d'Arnes, Xavier Pallarès, va desmentir ahir que els pares dels xiquets d'Horta de Sant Joan haguessin retirat la denúncia contra el capellà. De fet, estarien força molestos amb el Bisbat, que dijous va difondre un comunicat en què afirmava que s'havia pactat aquesta solució. «No és cert que hagin retirat la denúncia, sinó que van dir que no es presentarien com a acusació particular si hi ha judici», va afirmar. En aquest sentit, els pares també estan neguitosos perquè han sentit a dir que mossèn Arasa va tenir problemes a Godall, on va ser capellà fins al 2006. En el vídeo del seu comiat, que els joves van penjar a internet, Arasa diu que Godall és un poble que, «quan alguna cosa no agrada, ho diu i prou, ja que les coses per darrere fan molt més mal». «Amb els joves hem compartit molts moments, bons i dolents», deia el capellà el dia del seu comiat. «Amb els joves i els nens del poble, he intentat posar-hi el millor de mi i no cansar-me mai, tot i que reconec que hi havia dies en què em sentia esgotat», afegia mossèn Arasa. «Però aquests nens, quan seran grans, podran dir que a la sevu.a parròquia hi va haver un capellà que els va estimar molt», sentenciava el rector.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.