Societat

El Síndic de Greuges toca el crostó a la Generalitat per la llei de la dependència

Les més de 300 queixes rebudes al Síndic de Greuges per l'aplicació de la llei de la dependència han fet que la institució hagi obert una actuació d'ofici que ha portat a la redacció d'una sèrie de recomanacions enviades al departament d'Acció Social i Ciutadania. L'objectiu és, segons una nota del Síndic, que es corregeixin "una sèrie de problemes o disfuncions per tal d'evitar perjudicar els drets de les persones dependents".

El principal "suggeriment" enviat a la conselleria de Carme Capdevila és el desenvolupament d'un reglament català d'aplicació de la llei estatal, ja que les competències d'execució de la norma a Catalunya són de la Generalitat. El Síndic creu que cal una "major coordinació entre les administracions i serveis que intervenen en tot el procediment [municipals i de la Generalitat]" i reclama també "mesures per corregir els retards".

La mateixa resolució indica que és necessari formar els professionals encarregats d'elaborar els programes individuals d'atenció i programar la creació de centres i serveis destinats a atendre els dependents, a més d'arbitrar mesures de suport als cuidadors no professionals.

De les 300 queixes rebudes per la llei de la dependència al Síndic, un 32% són pels endarreriments en la resolució de la valoració, que és el document que dóna dret o denega l'ajut. El retard en el segon pas, l'elaboració del programa d'atenció individualitzat (PIA), ha generat un 28% de les queixes i l'endarreriment en el cobrament de les prestacions, un 9,5%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.