Política

Rajoy es nega a reequilibrar els objectius de dèficit de les comunitats

Artur Mas i els presidents autonòmics del PSOE reclamen un repartiment més equitatiu per als territoris

La Moncloa vol que debat sobre Catalunya passi de llarg a la Conferència de Presidents

Els presidents de les comunitats governades pel PP s'han afegit aquest dimecres a les queixes que el president de la Generalitat, Artur Mas, i els del PSOE han expressat sobre el repartiment dels objectius de dèficit, segons han admès fonts de La Moncloa. Unes peticions que han topat amb el criteri del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que els ha comunicat que no hi ha marge per a cap modificació del que es va establir a l'últim Consell de Política Fiscal i Financera, i en tot cas els ha emplaçat a discutir-ho en aquest fòrum. La Moncloa vol que el debat sobre el sobiranisme passi de llarg en aquesta Conferència de Presidents.

Les peticions de Catalunya, Andalusia i Euskadi perquè el govern espanyol reequilibri els objectius de dèficit que va fixar al juliol s'han estès també als territoris del PP. Artur Mas i Patxi López han reclamat un repartiment més equitatiu per als territoris i han recordat que són les comunitats autònomes les qui tenen el pes de la despesa social.

L'últim Consell de Política Fiscal i Financera va establir que les comunitats autònomes han d'assolir un dèficit màxim del 0,7% del PIB al 2013 i el 0,1% al 2014, mentre que l'administració central té marge per arribar al 3,8% al 2013 i 2,7% al 2014.

Un repartiment injust, apunta Catalunya, que es va fer més evident quan la Comissió Europea va permetre a l'Estat un punt més de dèficit al 2012 i l'executiu espanyol el va reservar per a l'administració central. Algunes comunitats autònomes del PP, com Extremadura i Castella-Lleó, també van fer evident el seu malestar amb el repartiment a abstenit-se a aquell Consell de Política Fiscal.

Avui han tornat a expressar-se en aquesta direcció en les seves intervencions davant Rajoy, segons apunten fonts de La Moncloa, que han admès que la queixa ha estat generalitzada. Malgrat això, totes sense excepció han mostrat la seva més ferma determinació a complir amb els objectius marcats i a no desviar-se (si no es modifica) del que es va tancar.

En tot cas, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, els ha comunicat que no hi ha marge per a cap flexibilització en aquesta direcció i els ha emplaçat de nou a treballar per complir amb els compromisos amb Europa.

Rajoy els ha comunicat que en tot cas, el fòrum on s'hauria de discutir de nou la qüestió seria el propi Consell de Política Fiscal i Financera, i no la Conferència de Presidents.

Passar de llarg del tema identitari


Les mateixes fonts apunten que el discurs de Rajoy ha gravitat a l'entorn de la situació econòmica a l'Estat i a Europa, i no sobre el debat territorial. De fet, La Moncloa busca evitar que la qüestió identitària prengui protagonisme al que consideren que ha de ser l'únic objectiu d'aquesta trobada: refermar el compromís de tots els territoris amb el dèficit, les reformes i la sortida de la crisi.

Malgrat aquesta directriu -que Rajoy els hauria transmès a la reunió preparatòria que va tenir lloc aquest dilluns a la seu del PP- algunes veus populars no han pogut evitar fer referències a la qüestió. Mentre encara durava la primera sessió de la Conferència de Presidents, els consellers de Presidència de Castella-La Manxa i de Galícia, Leandro Esteban i Alfonso Rueda, han fet una “crida a la unitat en el marc de la Constitució”.

Caldrà analitzar el discurs del president d'Extremadura, José Antonio Monago, que aquest dimarts s'ha presentat al Senat amb un exemplar de la Constitució i dilluns ja havia advertit que assistia a la Conferència de Presidents per “plantar cara” al sobiranisme de Mas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.